美國研究:麻省感染者74%已接種疫苗 病毒量不減

419 回覆
237 Like 11 Dislike
唔差在睇埋呢個,呢d 話滅活會對變種有效嘅 articles 你響西方主流傳媒唔會睇到。

https://www.the-scientist.com/news-opinion/vaccines-versus-the-mutants-68430
即係你係用中學嘅bio 黎質疑大學教授嘅研究啦。
真係叻仔。
支那打開左潘朵拉盒子
已經返唔到轉頭了
咁理論同事實未必一樣
事實的確證明左現有滅活個抗體更快消失
對普通病毒個效用都低 都咪講話變種
對普通covid 效用低嘅研究係因為響巴西做,研究對象全部係醫護,仲係要對抗巴西變種。

如果輝瑞嘅研究響南非做,一樣唔會有90%。

不過因為可以踩中國,西方傳媒只會好似連登仔咁不斷講科興得50%.

科興7月第三期有peers review 嘅報告發表左啦,咁大件事西方傳媒一定係唔會講,香港傳媒超級懶全部抄西方傳媒嘅所以都無講。

https://www.nature.com/articles/d41591-021-00045-1

科興對有病癥普通covid 有83.5% 嘅防禦力,唔係50%.
83.5% 唔算好高但都絕對唔低,亦代表以抗體量做疫苗效力嘅唯一指標未必啱。

科興響巴西變種橫行嘅智利打左成千萬人,實戰有效率都重有65.9%

智利而加成年人打左兩劑科興嘅有80%, 經濟重開左兩個禮拜,就算有delta, 確診率仍然不升反跌。

睇返美國加拿大英國呢d 先進國家,一重開確診就升。。

我地就用時間黎睇邊個對變種有效啦~

最後就係滅活技術用左幾十年,有咩副作用都已經知道晒,最多就面癱。
唔似得輝瑞莫得納咁,而加又話會有心肌炎,之後會唔會仲有咩可致死嘅副作用。

都唔知之前打輝瑞之後死老人,有幾多個原來係心肌炎疫苗副作用死。。。
中共造出黎既病毒連佢自己都控制唔番失晒控
如果真係自然界生成既病毒有無變種得咁快?

最有效解決方法係咪要搵到最原始病毒樣本番出黎先做到100%有效既疫苗?
落雨擔遮都會整濕個身啦 咁你又擔?
見到個post更加感覺到知識好重要。

好多人唔知點解由零變左隱世病毒專家,突然頓悟覺得自己忽然勁過大學教授,係咪有外星人幫手?
我覺得各國政府應直接係連登選拔人才,應該不出一個月就解決肺炎問題
5成係中國自己報 而且佢仲要尾數食左 夾硬寫50%做世衛最低標準

科興上年就有 巴西變種唔係同一時期出現 點令有效率下降

再者智利打完條線係keep住向上 亦無放鬆過防疫指引 玩到要返去封城 姐係入院率同發病率無點下降過

你睇歐美國家罩都唔戴 歐冠 演唱會搞咁多次 都返唔到去上年峰值 死亡率都keep住低
邊個有效一目了然

中共試唔撚理依家個疫情睇下點
5成係巴西做嘅研究報告,亦唔係科興自己出嘅。

智利之前打兩針得30%就reopen, 再爆係必然。 而加打夠80%, 經濟重開左兩個黎拜,確診不升反跌係事實。

你話歐美嘅死亡率keep 住低,呢個就真係要等多幾個禮拜先知,因為ICU 未爆嘅話,要吊命係可以吊好耐,由其是係發達國家。。不妨先mon 住英國先~~
咁你條臭閪蚑那賤蛆又唔飛返黎香港打科興
咁你條臭閪蚑那賤蛆仲唔快同你哎吔老竇鍾南山講
咁你地臭閪蚑那個南京呢
科興係同時幾個國家做左實驗 跟住藥廠用左巴西report黎報

你對比幾個國家D圖就發覺到 無論死亡人數 疫情下降所需接種率 同埋下降幅度都係mRNA快好多
智利先開左兩星期降少少就吹奏 歐美重開左幾個月先開始升
加埋智利死亡率仲係keep住高位
再者港大都做過report 科興係抗體水平係更快下降
過兩三個月又翻發

同埋你所講嘅巴西同土耳其都講緊要加返biontech做加強劑對抗變種
打唔打疫苗會係問題,原因不外乎疫苗唔安全同防唔到變種兩個。
如果滅活疫苗係安全又防到變種,咁就解決左打唔打疫苗嘅問題囉。
你幾時會著全套防疫裝出街?mask只保護到口鼻,但衣服隨時會帶病毒返屋企
另外帶condom都唔係100%避孕
科興係有響幾個地區做測試,但西方傳媒就係要用巴西嘅結果話科興得50%, 唔係藥廠揀巴西嘅黎用。其他地區係79% 到90% 都有,係西方傳媒唔承認only.

打mRNA 嘅嘅疫情係下降得快例如美國英國(34%人打輝瑞) 加拿大,但都係因為呢d 地區嘅抗疫苗變種未流行。

英國變種傳染力高但唔抗疫苗,南非變種抗疫苗但傳染力一般,係巴西變種傳染力高又抗疫苗,而加嘅delta 直情係巴西變種嘅威力加強版。

當delta 一傳入,打晒輝瑞疫苗嘅以色列都即刻大爆,英國美國全部淪陷。以色列政府話輝瑞對delta 得39% 防禦力, 英國最近有117人死於delta, 其中50人打左兩針。

返觀智利delta 變種6月傳入, touch wood 講而加reopen 左兩個禮拜確診都不升反跌,差唔多已經證明科興對delta 仍然有效。

我唔反對mRNA 對第一代病毒嘅保護力好高,對科興係95 : 83.5 嘅分別,但對抗疫苗變種,科興理論上應該更優勝,暫時實戰結果都證明左,不過仍然有待觀察。

抗體水平唔應該係疫苗效力唯一指標,因為人身體對抗病毒唔係單靠抗體。用抗體數黎做指標只不過係無辦法中嘅辦法,因為唔容易測量其他免疫反應only.
你咪睇報79%到90%嘅國家疫情依家咩水平
印尼 柬埔寨 菲律賓 泰國 馬來西亞 巴西 墨西哥全部仲係高位或者創新高
病毒cycle都兩三個月起跳 你好意思睇兩星期
咁點呀
防唔防重症
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞