美國研究:麻省感染者74%已接種疫苗 病毒量不減

419 回覆
237 Like 11 Dislike
巴西土以其同UAE, 係巴西話50%, 其他嘅一係79%, 一係90%+, 唔覺土以其同UAE 差過巴西囉,但巴西有巴西變種就係人都知。

而加科興第3期報報告出左啦,呢個係正式有peers review 嘅報告,話保護力有83.5% 呀,你仲要用巴西嘅非正式報告黎打飛機?

https://www.nature.com/articles/d41591-021-00045-1

呢個網業有晒兩個報告嘅link.

我呢度加拿大一放寬幾日確診就即刻升啦,係日日升,邊洗兩個禮拜?
你睇係確診飆升嘅國家打左兩針幾%. 個個連30% 都無,有d 得幾%, 頂唔住會爆有咩出奇?
咁既然報到話79~90%有效率
只係打20~30%人都會有明顯降幅 你睇返biontech數字
你打得20-30%, 就當100% 保護都好,但隻病毒傳染力高60%, 確診率咪一樣會升。
識唔識計數??

況且就算滅活係比較有效,80+ % 跌都60+% 都好有可能。係唔會變都輝瑞得返39% 咁誇張only.
輝瑞強就強在打左一針對第一代病毒都有50+% 保護,所以你見加拿大嗰d, 兩針打得30% 確診都跌得好快,因為70%人打左一針。

科興嗰d 打左一針效力超低,係要打兩針先會有效。
60%+你咪睇英國張圖
70%左右有效個下降幾明顯
好似無邊個國家用科興係咁喎
而加智利就係65% 人口打左兩針(80+成年人)
係得智利接種率有咁高,而加咪有板你睇囉。

其他嘅最多都係得20%, 就算係中國自己都無60%啦。
打得20% 就係有撚用咩。
叫疫苗撚情何以堪
唉屌 你對返英美歐打10~30%條線咪係
如果真係有7~9效用成點解降幅同人地唔同
你睇智利打到5成打上先開始降就知咩料
你家下數都計唔掂 指住兩星期解封左個圖話科興有效過其他
販疫之怒怒羞
我都話輝瑞打一針都50%有效,科興要打兩針先有效。
科興打一針得10+%
Biontech一針數同%對比科數兩針數咪又一樣係降幅更大
你講條撚咩
例子?
你咪睇返google張圖
美國20%~30%一針接種率
對比返智利20%~30%兩針接種率係咩水平
因為隻感冒已經俾隻蘇聯式政治癲癇瘟疫病毒殺晒
圖呢?
智利 4月20 30% 兩劑
美國 4月1 30% 一劑
你Google點落去就係 手機打難cap
圖呢,比較下。
美國三月尾開始玩lockdown stay home, 智利 四月就玩reopen.
你揀嘅時間啦比較確診都幾叻窩,蘋果執左不過你都夠晒資格做BBC 妓者啦。
唔知你講乜,而加輝瑞就係得39%
自己對比啦 一個就keep住下降軌 一個就磨多兩個月先開始下降
你拎10% 20% 30% 40% 50%接種率黎比較都係美國降得更快
如果疫苗係有效你放人入黎又有咩影響

美國3月開始玩lockdown, 智利4月就玩reopen.
你咁比較,有比較都疫苗效果嗎?
duckduckgo 我都唔太信 因為個web service 用AWS

我宜家用Presearch / Qwant
https://presearch.org/
https://www.qwant.com/

呢兩個search engine 搵唔到先用google
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞