港隊決定「棄戰」奧運4x200自由泳接力賽 全力協助銀牌得主何詩蓓100米個人自由泳再「搶牌」!

1001 回覆
322 Like 20 Dislike
另外三個游都冇得游
人地未答左你有商討囉,應該另外果三個同意先咁做
無啊

佢哋4x200要落場既話要隊伍同個人都達標

港隊本身2019年已經係一個比賽到唔知拎咗第幾位所以達標

一直以黎都係差個人 亦即係每個人都要至少去到奧運B標

何 同 歐都係A標時間 施係B標 最後一個好似係今年3月定4月先成功達到B標

所以港隊冇第5個達標運動員啦

咁當然都好佩服佢哋嘅考慮同決定 雖然落到場勝算真係唔大 B標時間俾起何詩蓓今日既時間慢差唔多6秒 但係身為一名運動員 訓練咗咁耐 去到最後先因戰術考慮話要放棄 大家都唔好受

無論如何 我相信何詩蓓既成功唔單止係佢一個 佢隊友都好重要

香港加油! 港隊加油!
但我覺得何100自會係4455 果d位
Sjoestroem 同 澳洲既Emma 同cate 今年個時間都好快😆
其實呢個做法都幾有問題
老實講高層開到口問你唔通你有得say no?個種無形既壓力邊個知?真係有得揀咩?
林鄭都話商量的
不過另外個三個係歐鎧淳之流就算啦 抵死 之前打壓人

有啲人窮一生精力就係想落場一次 依家有機會都要佢地放棄坦白講真係過份左
至於有啲人實會話咩成全隊友個啲廢話 實會用單車個啲做例子 個問題係公路車唔係個人賽 係玩team 有上山有平路有最尾沖線個個 每人都有自己既role 唔覺得同呢件事有得比
何係去玩個人賽 玩完我當佢拎到champ我諗過兩日就已經無人記得呢班因為佢"放棄"4x200既隊友
而單車即使沖線個個唔係你 係你隊友 上台都係會一齊上的

佢呢個做法同扼殺左其他人既努力有乜分別唔好同我講咩玩4x200都係包埋架啦 仲落場為乜呢啲廢話啦
作為運動員去到呢啲場合 我諗明知包尾都會想玩

不過算啦連登仔 分分鐘係到指手劃腳既連登仔連運動都未必做

跟住又會有人講 明知無機會拎獎牌既cut晒佢全力比有機會既咪得
我想講香港依家就係啦 唔係點會有精英運動同非精英運動之分
知唔知非精英運動個理連出國比賽都要自己比錢 仲要無人知你係乜水 無人關注

所以話香港玩運動真係慘過食屎
講緊個人vs團體分別
佢一個人玩3項 覺得其中一項大機會 放棄其他
但依家為一個人 而要放棄全隊參賽資格

雖然我支持呢個決定
但大家係討論緊真正既體育精神應唔應該係要咁
你就唔好鳩up 啲錯既例子出黎好冇
國籍理論
怪物黎嫁巴菲特
個三個人都未必有得say
今日係,份聯署都係
泳壇都有bully,你唔簽下個搞你
有牌嗰啲就係運動員,冇牌嗰啲就🚮
得喇
總之奧委俾呢種理由唔出賽,唔會取消全隊資格嘅,咁咪由佢囉。
冇得咁講既
200米佢隔離啲對手同時留緊力等最後果100先爆
澳洲果個就係咁,臨尾50米快到仆街
但係證明佢絕對有實力去爭牌
[quote]大家睇多啲先討論會更有營養

香港女子4x100 heat 1

https://olympics.com/tokyo-2020/olympic-games/en/results/swimming/results-women-s-4-x-100m-freestyle-relay-heat-000100-.htm

隊員:
TAM HL
CHENG C.L.M.
AU HSS
HO N.W.T.

4x200 heat 2

望下entry time先

游左成世 就係為左令高層放多啲資源真偉大
你點知唔係果三個自發咁做?
單打獨鬥 賽績優秀wo
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞