小巴算唔算係最癈交通工具?

585 回覆
2424 Like 418 Dislike
去曉光街打針,個地點好鳩巴士一個鐘一班
打第一針行撚到上聯合醫院總站,等咗十幾分鐘,得五六個客,開車
打第二針見上次咁空,行少啲唔上總站,仆街兩架滿座
電車唔係夏天,非繁忙時間都好好坐
如果條線第一次搭冇人陪嘅話一定唔搭
試過幾次搭綠色小巴都有機會兜一小段路
如果第一次搭就俾佢兜路miss站真係唔知點算好

啲班次又亂鳩咁嚟 個站牌寫就寫10-15分鐘一班
試過等半個鐘都冇一班車
真係唔識咪上車問一問司機去果度邊度落好
禮貌少少 好多時司機都會教你
跟住同司機講唔係太熟 到附近可唔可以提一提 講句唔該
件事咪解決到 我自己就未試過咁樣落唔到車
所以話唔熟唔會搭根本唔成立 除非唔熟到連架小巴既存在都唔知道
當年既凌晨旺角去大埔小巴宜家都飛唔起啦
錯啦 係你上網搵到個站名
個司機佢都話會唔識
要你講干德道幾xx號先會停
繁忙時間 van仔 = 直通車,
永遠站頭等到坐滿人先開,當中途站永遠冇人咁
紅Van 繁忙時間多數站頭已經Full 晒

但四十歲人都唔識搭紅Van 唔通你係林鄭啲朋友?
第一次搭中途站落車真係玩死
咁要d中途站黎做咩
圍村小巴出嚟係爽 中迷站根本上唔到車
細細個第一次坐紅van,體驗到坐過山車既感覺
中途站等 繁忙時間試過可以等到第五架先有位
平均每架等20分鐘
垃圾到仆街,一係無位上唔到,一係疏到仆街
我本身有小巴可以一程到,我寧願搭巴士轉地鐵去
唔識嗌路名咪嗌附近有咩嘢地方加有落囉

Eg 滙豐有落 7仔有落 轉彎有落

有幾難
好多小巴司機都係廢老 人工低 冇咩人想入行

坐小巴會令個人好容易想嘔

不了

之前去粉嶺做野
啲地方無小巴根本去唔到
次次上車都同司機落定order話邊到落先得
紅 van 不嬲都係狹縫中生存,佢嘅角色係彌補交通工具網嘅不足,可以話係小眾嘅交通工具,有需要嘅人就一定識搭,無需要搭、或者唔熟路嘅就不如搭地鐵搭巴士, e.g. 有次去慈雲山,應該係搭紅 van 最方便,但平時好少去,唔知點搭,所以都係搭左巴士
最大問題係少位 其他都冇咩問題
凌晨喺屯門搭亡命小巴返旺角 喺條屯門公路30~40分鐘就到,嗰種快感,喺搭的士/巴士比唔到
等都等到怕啦
小巴站牌連方向都冇 有時都唔知有冇搭錯
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞