小巴算唔算係最癈交通工具?

585 回覆
2424 Like 418 Dislike

細個第一次入香港仔都係咁
完全唔知邊度落

準備叫有落個陣
司機就大叫問有冇人有落
已經三十歲都仲未識搭
小巴中途站9成9日都上唔到車
班次又唔準
啲司機成Q日喺度等等等, 紅Van仲誇張,可以等三,四個字。
放工時間反而班次仲少咗,因為啲司機走去食飯
上到車咪方便
紅van勁快喎
好似6C由深水埗去土瓜灣要成個鐘
青山道紅van半個鐘內就到
有時對講機有人報前面塞車
師傅即刻轉另一邊路行
真心勁
下一句就屌你: 有落又唔出聲? 唔問到你都唔識叫落車
日日搭小巴返工,鳩野真係數之不盡

1)7成以上司機都燥鬱症老粗,好聲好氣問但個樣都係好唔老黎,唔屌你已經要謝主隆恩

2)計晒人頭先比人上車,就算條隊唔係好長但可能都淨係放兩個人上車

3)有時架車滿客果時又可以突然多個位,叫個客擔張膠櫈仔坐去最後四個人排排坐

4)無啦啦突然有日會飛站,問佢咩事就話自有安排唔關你事

5)車程永遠冇辦法估計,因為每日行條路都唔同,問佢邊日會經某個位佢就答你佢都唔知

6)同一個司機,一次有個客叫有落但個司機同其他司機chat緊聽唔到,就屌個客做乜唔嗌多次,另一次有個客好撚大聲嗌有落但司機又唔比反應以為佢聽唔到,點知嗌多次佢又屌鬼

7)唔夠客會同前面架車夾數,偏離原定路線搵個位會合叫前車卸幾個客過黎,前車就戇鳩鳩停足十幾分鐘唔郁等,結果前後車都遲勁撚多先到站

8)承上,成班人問個司機做乜仲要反客為主,永遠都係客有錯,話係塞車諗緊辦法,但你班乘客唔諒解唔明白佢地苦心

9)又係有次個司機係同一個迴旋位兜足兩次,問做乜鳩佢又係果句塞車+諗緊辦法+乘客唔體諒,只要一用呢個公式就死都比佢地拗返生,總之係客錯

9)一時上車比錢一時落車比,一時有八達通一時又冇

點解可以有咁撚弱智嘅交通工具,有冇小巴司機上黎交流吓
唔一定
試過崇基門上紅van出旺角,有個司機唔撚開車係度屌鳩我唔比錢
之後成程車喺度乜撚都屌,隔離架車慢少少又屌,快線爬佢頭又屌
其實係政府on9
有時掉返轉有巴士先佢又招標條小巴返來打鳩巴士
成班唔撚識搭小巴既起度圍爐屌人
澳牛夠態度差喇,你又食?
架車大,又想快自然就chok啲嫁喇
搭慣搭熟一定知係上車俾錢先定落車俾
搭唔撚掂就死返去迫巴士,黨鐵喇

小巴不知幾撚正
全世界都係咁,係泰國清箂塔小巴去白廟,個司機都係等齊人等成45分鍾先開
土耳其都試過
唔甩轆都好
綠van光明正大$2.0無人理
咁都叫駁嘴? 我直接改佢句嘢渣喎
幾時會有實時到站..
你00後?
唔識唔知咪學吓,再唔係問司機囉,唔好以為個個小司司機都係粗人先嚟,一定唔會應你,係你自己唔夠膽去做啫
我跟Google map寫個站名叫
方便你可以隨時叫有落又話冇站唔識睇,真係好難服侍
邊條線咁地獄? 想挑戰吓
成班畀黨鐵養到個人懵撚咁唔識咪開口問,再唔係開口屌囉
鵪鶉咁樣問都唔敢問邊度下以落車,咁你想人哋點幫你
運輸署「出行易」可查小巴實時到站資訊 數碼港3綠Van線今起試行

政府於2018年的《施政報告》提到,將會推出專線小巴實時到站資訊系統,料2020年底陸續在小巴安裝相關裝置。運輸署表示,專線小巴實時到站資訊系統今日(12月31日)起,會在3條來往數碼港的專線小巴路線港島69、69A及69X試行,市民可於運輸署流動應用程式「香港出行易」,查閱相關小巴抵站時間,以便乘客計劃行程。

其實係運吉處唔大力推廣小巴呢種交通工具,先畀你班人講到咁廢同咩資訊都唔知...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞