小巴算唔算係最癈交通工具?

585 回覆
2424 Like 418 Dislike
110綠van如果唔係總站上都係好撚講緣份
係 我出旺角只會搭凌晨紅Van
真係平靚正
行咩路
粉嶺搭出深水搭到想死
我旺角返筲箕灣
基本上真係點對點
同的士差唔多
咁冇嘢喇。
的確無可否認睇番你上落車地點同埋有啲線係可以同搭的士冇咩分別
凌晨既話度度都快啦
不過要睇下你架車多唔多人搭
有時夜晚要等好耐先開車
粉嶺出深水van要去大埔已經唔快, 再者佢係行大埔道出路程已經遠, 又有雀籠上斜又多又有巴士, 多數路段得出入各1條線。我唔知凌晨有冇, 就算有我相信都係快唔到。如果係去旺角/佐敦既話再爽多幾錢重
可以睇黎緊觀塘個新總站,先行用集電公
新型小巴 本港設計嘅就採用換電方式
下 好撚鍾意搭小巴 好撚快
同埋小巴司機有種獨特嘅港味
電動巴士馬力唔夠都未真係全面月,巴士搞左咁多年都未搞到。何況小巴?又國產?送錢?
小巴應該汁柒咗佢 車程15分鐘 等咗7個字
我都試過,嗌撚咗有落,個阿叔司機臨到站又問有冇落,我嗌有,佢屌鳩我話做乜唔嗌
我屌返佢話嗌撚咗啦,你撞聾咋!前排啲客都話聽到我有嗌,個阿叔先面懵懵停俾我
所以做左study, 部野係香港設計 大陸廠做
部野係藍白色放過係某間公營機構到
計埋車價 壽命 維修成本 電費 係低過石油氣/油渣小巴?
重點係豐田車廠唔再出石油氣小巴,自然舊車就冇零件,環保署推左7年嘅政策,唔可能搞番柴油小巴,所以唯有推電小巴。

如果配套足夠 運作成本絕對比引擎小巴平
斷電就仆街啦咁石油穩陣好多
咁斷油一樣仆街姐

你會覺得電車麻煩 唔係車問題
係香港充電配套問題

一個automotive
一個係infrastructure

唔好放錯重點怪錯對象
黎個鄭州大水浸
唔通會入到油? 你架車行到再算
轉巴轉鐵都係靠佢
試過等架觀塘van
起碼半個鐘先有一架
邊個話紅Van係固定路線

紅Van原意上根本係合法嘅泥猛的黎
攞個油桶人手泵有幾難,你唔係唔知大把倉油油渣都係一桶油一支電泵就咁入油掛

睇你都係離地離到天花板咁高果啲人黎
其實電巴係好力
電池續航力先係最大問題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞