警世 千祈唔好溝有心理病既女

569 回覆
1983 Like 61 Dislike
中女會少啲
正常嘅已經比人mark晒
而未有人接貨嘅中女
單身係有原因
因為性格太唔正常……
你係咪想講女人比較情緒化
有啲係搞到男友有精神病
Never put your dick in crazy

男人自殺同情緒病問題嚴重過女人
因為平時被教導規訓真男人唔可以有太多情緒
長期壓抑就好大件事
一爆就係重症

所以嗰啲對抗toxic masculinity嘅campaign
好多男人見到就上晒頭 以為係反男人
但其實係幫緊男人
唉…
兩個人相處,都係想一齊嘅時候開心下遮,其實相處過程咁痛苦,就大家都辛苦,自己想分手又好似好殘忍,真係想講句「有病大晒咩!」
Was gonna say that too
佢唔係因為你喊
唉 預唔到咁多架,有陣時溝完入埋佢先show佢啲痴線野,最大鑊係有共同圈子,唔係話甩就甩

結論:啲女人好撚古惑架

參考:Me
可以喊撚住逼你同佢道歉你話痴線唔痴線
肥婆不是女
啱,我係其中一位受害者,短時間內唔覆機又喺度鬧,但其實同佢講埋話要做啲咩,一陣先要覆機,之後就屌鳩我話做得咁撚慢仆你個街,然後又唔開心,跟住同男性朋友出街返工都要影張相佢向佢報告,但係佢知道其實我係冇女性朋友咁滯,都唔知擔心啲咩。

好啦都算,諗住同啲好耐都冇出過黎嘅朋友打機,又唔開心,話一定要陪佢同陪佢啲朋友打機,我心諗同佢地打一日姐都唔撚得,出街仲麻煩,周圍望向前望又話我望其他女人,我心諗你出街唔係望到女人就男人㗎啦,好難會見唔到女人,又要搵方法來氹番佢,我心諗真係痴撚線,未拍拖前都正正常常,一拍咗拖就變撚咗另一個人咁樣,最後頂唔順同佢講分手,怪就怪自己當初太想出pool,同埋太過優柔寡斷。
個個女人都係咁,小小嘢嘈成日
過來人,要逐樣細節拎出黎講,內容應該夠出書。

當你另一半有情緒病,一開始佢對你未太依賴,仲可以戴住個面具控制到自己,不過當佢同你越close,發現你會忍佢,就開始失控將啲情緒射晒去你身上,而情況多數只會不斷惡化。
你好快會覺得自己同佢嘅關係唔對等,自己只係一個情緒沙包。佢未必係特登對你衰,問題在於佢根本冇足夠嘅心智去同你建立健康關係。
去到呢個位,你對佢嘅愛就會不知不覺俾責任感,罪惡感,恐懼感取代晒。
直至有一日你突然望返轉頭,發現你一開始鍾意嗰個人已經唔再存在。

受氣其實好小事,你同正常人相處都會受氣,但係正常人有衝突,交流完之後係會去解決件事,然後move forward。
情緒病人會係同一個問題不斷loop,就算你軟硬兼施,佢都依然卡係個思考盲點走唔出黎,然後你又要同佢一齊承受。
你真係湊女嘅話,佢過幾年大個女都會成熟識諗。但係湊住個情緒病人,佢好大機會一世都係咁。
一個3歲小朋友發癲係可愛,一個30歲成年人發癲係可怕。
人嘅忍耐力係有極限,你頂到一個月,一年,五年,十年,五十年?

好多情緒病人根本面對唔到自己。
佢地唔少都講得出自己有咩表徵,不過硬係睇唔到自己個真正盲點係邊。
好多身邊人講埋俾佢知問題核心係邊度,佢地都會用好多藉口去合理化自己,或者呃自己已經"識諗""好返"。
事實上佢地心底就係改唔到,一有情緒就失控。

簡單黎講,佢地嘅病好大程度係長年累月嘅思維同行為模式。
基本上,佢過去成個人生都係用呢個模式運作,你要佢改即係要破壞佢原有世界,談何容易?
即刻有例子
Same bro 佢地好撚鐘意得寸進尺
所以要鬥惡
好撚犯賤架成件事
巴打最後點?
牙路本身都癲
有病你分手之後個海嘯effect仲恐怖(分分鐘影響埋你身邊所有人),分就分硬,不過處理要小心啲

最慘未拍拖前佢係正常人,拍拖後先黎料,防不勝防
攬埋你自殺啊
出街仲麻煩,周圍望向前望又話我望其他女人,我心諗你出街唔係望到女人就男人㗎啦,好難會見唔到女人,又要搵方法來氹番佢

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞