警世 千祈唔好溝有心理病既女

569 回覆
1983 Like 61 Dislike
到時拎住把刀喺你身邊喊
喊住隊9你
老老柒柒,當你捉到佢地行為模式之後,呢啲人其實幾好利用。
不過正常人拍拖唔係諗住控制/利用另一半架嘛。
可惜當你用正常伴侶方式對待佢,你就一定冇好日子過。

所以成件事矛盾到病態。當你可以同佢地長期相處嘅時候,其實自己都已經唔正常。
依家都勁撚多女比之前果個hurt完 變撚到癲癲地
其實好多人都係咁,只係華人社會習要面得黎又習慣死忍,多一事不如少一事。
一哭二鬧三上吊當做常態,明明有問題都唔處理。
結果痴線父母影響埋下一代,不斷延續落去。
人有情緒係地獄
你同佢都辛苦了
心理病定精神病
如果佢定期睇心理嘅話係可以一齊嘅(嚴重當然要食藥)
睇心理係可以學點樣控制情緒,學相處,學溝通
講真大部分香港人父母一係雙職一係離婚,就算係健全家庭,父母又唔識溝通唔識表達愛(因為佢哋自己父母都係咁),我成日覺得好多性格形成係generational 一代傳一代,亞洲社會搵唔到太多studies講呢樣嘢
有好多童年創傷係到廿歲左右,開始拍拖先表現出嚟
好多人甚至唔知自己有問題,身邊嘅人身邊嘅環境都係咁

唔好講話情緒大起大落啦,就算個人自卑少少都有原因

要保護自己要保護人就要學識set boundaries

https://www.healthline.com/health/mental-health/set-boundaries#how-to-define-your-boundaries

有少少罐頭文,但都講咗好多基本嘢
唔好講到心理病咁可怕,鼓勵身邊嘅人去求醫吧
我老母大人就係個板
好勝 自卑到爆炸!
全家仆街!

咪就係你呢啲上網做個test就覺得自己有病嘅人囉

總之無醫生診斷一律9up
全中
最慘係你知到佢嘅背景之後明白佢點解會有咁嘅性格
做好人食晒佢啲情緒變到自己都會有情緒問題
Ching我都係過來人
你令我睇到好入魂

嗰種感受同正常相處唔黎/分手真係兩回事,唔係親身體驗過真係唔明白。
有朋友個ex又係咁,當時我都唔明佢點解放唔到手,到自己瀨野先明點解。

如果對方純粹係立心不良閪格,梗係斬纜走人,彩佢都傻。
不過你望住佢歇斯底里個樣,feel到佢其實仲辛苦過你,所以就算你自己難受都唔捨得放棄佢。領過幾次野之後,你好清楚只會無限輪迴,嗰種掙扎真係好灰。
我都唔覺得自己有病
係我身邊d人覺得係, 成日叫我去睇醫生
連我個ex都咁覺得
但我從來都無話過自己有病
exact7ly,食食下發現自己都出事。
又唔想放棄,但係又好清楚係死路一條。
巴打最後邊個放手先
成日ff 你出軌 個種壓力大到癲
一路喊一路斬條仔
自戀型人格
睇幾多次都打曬冷陣唔係講笑
唔係喊咁簡單,果種歇斯底里既叫,係電視電影入面都睇唔到。當刻係咩反應都比唔到,驚又唔係嬲又唔係,真係企左係到
想自閉姐係想點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞