警世 千祈唔好溝有心理病既女

569 回覆
1983 Like 61 Dislike
抑鬱,鬱燥,思覺失調,肯去見醫生食藥都仲有得救。

心理缺陷例如情緒勒索,控制狂,自戀狂,冷暴力等,呢批人相信連醫生或心理學家都救唔到,有心理缺陷嘅人真係唔好出黎害人
出現了
回頭是岸呀師兄
又唔講 粒聲唔出就走
其實佢係有情緒病,定公主病?其實樓主講嘅心理病,係咪指有公主病嘅女咋?
佢係咪有反社會人格?定抑或慣性用情緒操控另一半?
唔肯睇,分唔到,點算
親身相處過你就明有咩分別。
公主病嗰種係奄尖刁蠻,但係仲有理智可言;情緒病發作嗰種崩潰同失控係另一個層次。
的確
乜x野心理病啊...
計我話唔好搵個另一半連基本情緒健康常識都冇既
Ching點解你每個留言都可以講得咁中
我同個情緒病人相處啦
都算熟悉
咁佢有冇睇過精神科?
定其實佢本身性格都好差?
200%同意,精神科覆診真係鑊中嘅鑊。

但係我真係好掛住幾年前嗰個 bipolar 小妹妹,真係好可愛,雖然明知佢係 A380、但係望落去真係好吸引......
你睇咁多書拋咁多terms出嚟
唔係唔知情緒病係有physical cause呀嘛,有人係天生缺少某種chemicals,亦有可能個腦嘅構造同常人唔同,如果天生amygdala細d,有少少stress/ trigger同常人process情緒已經好唔同

我見你到而家講到自己有幾了解佢睇咗幾多幾多嘢,曾經係對方最親密嘅人,都仲對情緒病咁有偏見咁負面

人哋open up話自己覺得荷爾蒙影響,咁可能係真係自己留意到有個pattern,你唔係醫生就唔好ban人啦

身邊嘅人咁樣睇自己又真係好難好嘅

Self sabotage 係另一樣嘢唔好撈埋一齊講

食藥呢係要不斷試先可以知道咩藥啱自己

希望你哋兩個都可以去盡早求醫你好似都loop緊某一樣嘢
SovietWomble and Cyanide?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞