警世 千祈唔好溝有心理病既女

569 回覆
1983 Like 61 Dislike
缺乏自信,原生家庭問題?
90分女都有呢個問題,想像不能
俾d女搞到分唔清,佢有病定我有病
果然係,咁靚自信都可以咁低
可能因為太靚,所以無人夠膽反屌,縱壞晒?
所以唔可以亂please啲女,只有性格好既女先可以please

你敬我一尺 我敬你一丈
女人天性都係慕強
屌啲女人真係好撚古惑
唔古惑
女人係慕強擇偶。愛慕強者
如果挑戰底線就要振夫綱,否定佢
睇怕都得呢個辦法
都同意,女人需要被征服
如果有情緒病的人唔係真心想好番,只係想做受害者,身邊人真係好慘。

他們對身邊人最「差」,覺得不用以禮相待,連基本禮貌都沒有。他們因為自己病而隨心發脾氣,覺得自己好慘,別人要遷就他們。有時候會想,是否他們本身性格有問題,但他們習慣用情緒病來掩護? 同時,又覺得自己咁諗好衰。

結論係,無論情人或朋友,當對方人身攻擊,要留意和尊重自己感受。不要自己死忍難忍。
呢個真
唔同生理病好難話好就好
日子耐左點都會攰

利申 有情緒病朋友都難頂 想像唔到情侶會點
過來人,要逐樣細節拎出黎講,內容應該夠出書。

當你另一半有情緒病,一開始佢對你未太依賴,仲可以戴住個面具控制到自己,不過當佢同你越close,發現你會忍佢,就開始失控將啲情緒射晒去你身上,而情況多數只會不斷惡化。
你好快會覺得自己同佢嘅關係唔對等,自己只係一個情緒沙包。佢未必係特登對你衰,問題在於佢根本冇足夠嘅心智去同你建立健康關係。
去到呢個位,你對佢嘅愛就會不知不覺俾責任感,罪惡感,恐懼感取代晒。
直至有一日你突然望返轉頭,發現你一開始鍾意嗰個人已經唔再存在。

受氣其實好小事,你同正常人相處都會受氣,但係正常人有衝突,交流完之後係會去解決件事,然後move forward。
情緒病人會係同一個問題不斷loop,就算你軟硬兼施,佢都依然卡係個思考盲點走唔出黎,然後你又要同佢一齊承受。
你真係湊女嘅話,佢過幾年大個女都會成熟識諗。但係湊住個情緒病人,佢好大機會一世都係咁。
一個3歲小朋友發癲係可愛,一個30歲成年人發癲係可怕。
人嘅忍耐力係有極限,你頂到一個月,一年,五年,十年,五十年?

好多情緒病人根本面對唔到自己。
佢地唔少都講得出自己有咩表徵,不過硬係睇唔到自己個真正盲點係邊。
好多身邊人講埋俾佢知問題核心係邊度,佢地都會用好多藉口去合理化自己,或者呃自己已經"識諗""好返"。
事實上佢地心底就係改唔到,一有情緒就失控。

簡單黎講,佢地嘅病好大程度係長年累月嘅思維同行為模式。
基本上,佢過去成個人生都係用呢個模式運作,你要佢改即係要破壞佢原有世界,談何容易?
如果有情緒病的人唔係真心想好番,只係想做受害者,身邊人真係好慘。

他們對身邊人最「差」,覺得不用以禮相待,連基本禮貌都沒有。他們因為自己病而隨心發脾氣,覺得自己好慘,別人要遷就他們。有時候會想,是否他們本身性格有問題,但他們習慣用情緒病來掩護? 同時,又覺得自己咁諗好衰。

結論係,無論情人或朋友,當對方人身攻擊,要留意和尊重自己感受。不要自己死忍難忍。

認同。
唔使顧住佢個玻璃心,佢過咗火位就直接話佢,反而舒服得多。
至於佢有冇係背後嬲我?是但啦,反正佢點都會覺得俾人冒犯,就算我死忍,佢都係會有不滿。倒不如我做返自己開心咗先,一個人唔開心起碼好過兩個人唔開心。
奶過野,仲要係2次
兩個都要食藥嘅
有冇計埋荷爾蒙影響
有隻係受荷爾蒙影響嘅抑鬱症

即係話一個月有2個禮拜都唔正常(mood swings, depression),嚟M嗰幾日又唔舒服
基本上d symptoms好似bpd
但bpd 仲有一個impulsivity

可能因為咁所有女人都係時好時壞
我覺得巴打你都有需要睇吓心理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞