警世 千祈唔好溝有心理病既女

569 回覆
1983 Like 61 Dislike
我覺得唔係真係想自閉
佢只係想營造一個自己好可憐,冇人關心既既Scene
有啲灰姑娘情意結

到最終佢都係會怨你唔理佢
到你死翻去佢身邊,就有人可以陪佢一齊痛苦
點解佢要拉人一齊痛苦 一齊開心唔得架咩
抑鬱症既人會自我厭惡
有你可能更加衰/嚴重
無你,佢都係咁過
所以呢個post #1 總結得好
但後期係到集體歧視就唔多好

你咁樣歸類病人得一種人:好依賴男朋友
就太狹隘
我見過既情況係男友要求情緒病女表現出佢好依賴佢
增強佢英雄感

你以為情緒病係索取>給予,就見識太少
隨時掉返轉,大把仆街用因為“有病”而貶低病人,再好好咁控制佢
就好似你老闆為左阻止你辭職,會詆毀話你呢個條件出面根本無人請

不過呢個post原意係好,阻止唔少mk騷擾傷害病人
佢根本唔想開心,好地地冇事冇幹好Haapy果一陣,有個個心唔舒服既念頭,一般人會放低,佢會揀發癲
好撚準
寫得好中point 好有共嗚
捉撚住你 要你一日吊五次 一個星期唔準停
有 分左
呢個叫邊緣型人格障礙,未必係抑鬱症。

定義:戲劇性人格的特質,喜歡誇張
因為他們喜歡時時刻刻的「舞台效果」

多數有佢講無你講,對你既嘢只有嗯喔啊。
亦都係恐怖情人,例如你一無啦啦離開,佢就報復得好勁。

呢類朋友我遇過,日日被各種舞台煩擾,今日俾八婆搞,聽日黑社會話搵自己。俾一日我抖下都唔得。
到我想絕交,我話我feel唔到你有重視過我,你既嘢我秒回,但我既嘢你隔3日先覆,愛理不理,跟住俾佢嘈到我癲。
明…我真係明….

精神科心理科勁多靚女睇
唔係講笑
i know that feel bro.
嗰下個腦真係hang機,因為你知道點做都死,同埋已經開始麻木。
除咗無奈,就係無奈。
用正常人角度係冇得解。佢地個腦就係咁運作,受害者心態作祟。
正常人完全唔當係一回事嘅野,佢地可以理解到有惡意,然後就聯想到最差嘅結局,跟住發癲。
佢係有得揀定冇得揀先 控制到同控制唔到相差好大
你講嗰種似戲劇性人格多啲。
至於邊緣型其實仲大鑊,因為係超級大雜燴,基本上你講得出嘅精神病/心理疾病/人格障礙特徵,都可以係佢地身上搵到。

邊緣型最難頂嘅係佢成個人都係不穩定。
佢可以呢一刻好開心,突然有小事trigger到佢(甚至冇事發生只係佢突然諗起某啲野)就會直接變到好傷心/沮喪/憤怒,然後情緒爆炸。跟住發一陣癲,又好似咩都冇發生過咁同你嬉嬉哈哈。然後唔知咩事又跳制。
嗰種不定時冇預兆地爆炸,會搞到身邊人有極大壓力。
呢啲小爆發積積埋埋,去到某個位,佢就會係腦入面將你成個人paint black,然後你就莫名其妙咁變咗衰人,做乜都錯。
Diagnose 左?
一樣。
以前我以為"邊度有咁多癲人丫",結果我自己同幾個朋友嘅ex都係咁,上網一問就更多例子。
有趣嘅係,通常中呢啲伏嘅人,本身性格都係好就得人嗰種。
咪撚煩我
我同過幾個咁嘅人做同學

你講中晒佢地

佢地係見我地越唔出聲,會越過份

唔歧視佢地

但好心間學校唔肯跟進依類型學生,就轉比其他有心嘅學校

比佢地騷擾得多,真係人都顛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞