IG shop討論區(11)

1001 回覆
8 Like 2 Dislike
最近見到間賣泳衣嘅ig shop
覺得個店主model幾正
睇睇下硬係覺得好熟口面
原來係serco個model grace
但唔知點解佢P走晒右手同面個兩粒墨
好似唔想人知係佢咁?
佢自己ig同間舖都冇互相follow
有冇絲打買過 見啲款好似幾正 又唔貴

(利申: 非打手 但覺得serco d model Grace最正)

點解要p走佢呀grace 我係絲都覺得你好正呀
前排見到都覺得好正
真 又瘦 又高 又有身材
好羨慕
我都覺得Grace絕對正過夢雨同wat
身材又唔會好似未發育咁
後者嗰兩個好大程度係靠角度同執相
Btw間shop佢好似冇刻意隱瞞
好耐之前佢IG好似po過
想借位分享一間做名牌代購既IG SHOP, 間野聲稱係荔枝角有門市, 而且係英國同意大利都有同事係當地可以幫手代購。間野唔只係有IG, 連FB, CAROUSELL 都有ACCOUNT, 而且CAROUSELL 由2019年至今一律都係全部正評, 睇D COMMENT 都"似"有唔少人幫襯買佢過名牌袋 / 飾物 等等...

本人因為之前想買一件飾物, 而香港幾間出名既代購都已經無同款, 見到呢間野可以代購, 而且CAROUSELL都有唔少正評, 加上GOOGLE過鋪頭名+黑店 字眼都SEARCH唔到有D咩人評價過間野有問題, 所以就決定幫襯佢代購。
但間野經FPS收左半數訂金後, 原本聲稱2-3星期左右會到貨, 但後來成1個月都無任何通知, WHATSAPP問佢, 佢就話因為有公眾假期既原故, 所以預多1個星期左右就會有, 但後來當然隔左超過10日都係無聲無氣... 到我再問間野, 間野就話因為負責人日前出左車禍入左醫院, 所以暫時D單無人跟, 叫我再通融多幾日, 但我企硬話唔會再等, 因為已經過左原定交貨時間2-3星期, 所以要求退訂, 但間野都話同事去左醫院探負責人, 未有人返鋪頭, 拖多1日半日先肯回水。

本身都諗住自己係個別事件, 但後來發現有位苦主係間代購既CAROUSELL留言, 話佢收左訂金後, 又係不停用各種理由拖貨, 包括聲稱已經用SF 寄出左件貨, 但個WAYBILL 號碼事後查證左係假既, 及後再聲稱會搵GOGOVAN 再寄多次貨, 但等左2日都係無GOGOVAN電話通知收件ETC... 後來我主動聯絡呢位苦主, 點知位苦主話唔計我, 已經收到3-4個人聯絡佢話都比間野用差唔多手法呃左。

我地幾位苦主曾經REPORT過佢個IG ACCOUNT, 又EMAIL過CAROUSELL 講返我地比佢呃錢既經過, 唔想再有更多人受害, 但最後都係徒勞無功, 佢個ACCOUNT至今依然都係運作緊! 所以決定係連登出勸世文, 希望唔好再有人比人呃!

IG, FB 及 CAROUSELL: hkg_luxxry (奢侈品)
好撚好笑
由佢口中講商業道德
我諗係依單啦
呀take time 店主入日本個對slow shoes
咁岩layish都係依個時候話睇中
同大家一齊夾運費
屌講真
佢又唔係攞啲咩代理
又唔係同日本嗰啲講咩合作關係
佢自己舖頭成間都係抄人
講咩道德

最新回應
Ouat店主都未出聲屌佢道德依家野問翻自己有冇先啦
呀店主有follow goddag_studio
我唔想信佢唔知goddag有入過同入先
佢咪都係因為其他鋪頭先識slow shoe
講到自己搵得好撚辛苦咁
有冇絲打有返工衫既ig shop 推介好多都好老咁 有啲就太露
咁賤
你應該再開個post講喎!
其實都過左幾個月架啦,D苦主有D 報左海關,有D報埋警,不停追間野退錢,佢後期都有逐啲逐啲咁退(有D追左佢成個月)。 警察個邊話因為佢最尾「有退錢」,所以佢地唯有CLOSE FILE ,明明有曬證據。
中咗伏係double.step_beauty買咗支Diptyque嘅Tam Dao香水發現係假。買之前見到間舖寫100%正貨,我亦都有問店主係水貨定正貨,佢都答我係正貨。咁我收到貨之後見到個樽覺得怪怪地,好易痴指模印。走咗去門市問店員,佢哋都證實係假。

同咗店主講想退錢,但之後就冇read message

點算好想問下有冇其他苦主?
到底仲上網買香水既人咩心態
之前咪踢爆過好多都係假貨
呢間仲要得個2千幾followers
報海關啦
我睇左好耐,以為淨係得我覺得似
不過佢好多款淘寶都有同款(?)
店主同d 相都補d 出入
不過幾有耐心既
但就真係貴左好多
最近大量新開無耐嘅igshop follow我
個餅真係大到咁咩
不過根據過往經驗
愈做愈大=愈嚟愈伏
有啲得千幾二千followers反而有驚喜
係咪代表市場又要換一批新
要平定貴
個人覺得2Littlebob 幾穩陣 又唔會太𡃁妹
點解總係咁多7頭皮貪平果1千幾百幫襯IG shop, 代購
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞