點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
因為唔係咁易單憑⼀個男人養活全家喇嘛
就算可以個老公都好撚大壓力
萬一失業或者有病等等,老婆仔女等乞食?
唔少hr/老闆覺得女人有咗仔女一定會成日家長日/畢業禮嗌請假或者唔肯OT,更加唔好講家庭主婦出返嚟做全職實比人話脫節同Gap咗咁多年冇做嘢Pick up唔到工作節奏。
其實香港文化都幾可悲
屋企多個外人已經奇奇怪怪

仲要生完小朋友無時間睇住佢地
要請工人睇

其實小朋友同屋企人個關係係建基於頭四年
不過又唔怪得佢地 佢哋會話”唔洗揾錢啊?” “唔洗食飯啊?” “唔洗交租啊?”各種原因去合理化請工人依樣嘢

所以點解外國人同佢地啲小朋友可以咁close
唔係無原因

係香港政府啲政策幫唔到香港人
搞到香港人自己諗辦法處理

最大問題係住嘅問題,如果解決到,我諗好多人都會唔想請工人,會想多啲時間陪小朋友

利申: 外國生活過一段長時間
有au pair
新加坡
啲家務野全部手板眼見功夫,有幾難學,廢時做姐
因為外國冇得平價請菲傭啫,外國勁有錢嗰啲一樣會請工人
香港有二百幾萬居住單位
外庸有差唔多四十萬
點計請外庸都係小部份
即係大部份人都無請工人啦
咪玩 外國人工貴咁多邊好似香港請賓賓咁平咩 如果係平到香港咁話唔定鬼佬都會請 呢度搵人通下水管百幾蚊美金一個鐘
我就係唔鍾意香港嘅文化 先搬左去第度住,比個好嘅生活比自己同細路,咁都井底就真係冇野好講
我完全冇企喺所謂嘅高地指責任何人,的而且確有家庭係需要工人幫手湊細路,但我都有識人係淨係得兩公婆都請或者有人請工人返屋企湊啲狗。後者我覺得好奇怪同無謂我先開po同大家討論,踩親你呢個咁正常嘅人條尾真係得罪哂
所以咪有主人起張床係個馬桶上面 抵到呢
所以政苦唔想大家移民,走埋下一代勞工
見到個post 咁多人反問樓主就心寒
明明樓主用正常價值觀睇件事
你幾歲? 咩叫人權 搞清楚未?
依次香港工人係自願定非自願?
黎到佢地有冇權選擇做定唔做?
因為外國請工人好難請同好貴
所以唔興

其實呢樣野係港共鼓勵嘅
好聽就叫解放婦女勞動力
增加家庭收入

實際係你搵多左樓價同通脹又食返
只係將你剝削至盡
工人會湊唔會教
仔女變社會問題
人力資源多左人工升唔起甚至少左
變相其他人唔請就會好蝕,有能力就焗請

工人少少錢做廿四
變成現代奴隸

得大財團同政府贏,地產經濟gogogo
第一個例子太獨特,好難去比較或籠統分析

第二個例子,就係一般香港人面對嘅問題,例子爸爸收入已經唔太低,如果係萬幾至兩萬,毫無疑問一定要雙職先ok ,但有三萬的話,其實一家三口唔會唔夠用,我相信慳慳地一定 ok ,其實我哋香港人有冇需要真係要咁多物質生活?
除左照顧老人家 一定要24小時 standby 請看護

平時死物的家務 可做可唔做 就用錢買方便
2020 年 的生活指數 正常普通一家四口 (兩個讀書)
家庭月入最少都要4萬up 先叫緊緊夠

正常家庭就要6萬左右
都係冇老豆老母答
生個細路出嚟為咩
錢冇,温暖冇,見工人時間隨時多過老母

又扑嘢副產物,意外懷孕?
心態問題,你做乜野都要執着去到心中最好都會好辛苦,好多新手阿媽都唔識平衡time, cost, quality,不過其實出到去有啲manager都平衡唔到呢三點,但manager做唔好會比人屌,而你老公稍微建議下老婆,老婆都可能聲淚俱下哭鬧你唔體諒佢。其實有心做好同真係做好個概念真係咁難分咩🤣
其實唔係好明你回應緊我啲咩
唔執著做得好 純粹係真係想hea先做家庭主婦
係叫少奶奶 唔係exactly 叫「家庭主婦」

同埋我想講只係家庭主婦即使做得好
都只係比外人覺得係一份hea 工 成日有得抖唔辛苦
即係你疫情wfh要做野 但比呀媽覺得係偷懶唔去返工個種感覺
無人會覺得呢一份都係一份工作
雖然你話做家庭主婦可能無咁受氣
但係同時 出去打工
做得好 起碼有人讚 有得加人工先

利申 唔係家庭主婦 但知好辛苦
所以請工人做家務 自己去返工係完全明白點解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞