點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
比個例子你 一家三口 個老豆搵得萬鬆人工 好common啦喺香港 咁請問個老母應唔應該出黎做再請個工人睇細路呢?
寧願食少餐
工人錢咪慳
好難一概而論 要睇有冇公屋
冇公屋一早已經生存唔到
有公屋又未至於冇飯開
大概係咁
量力而為最重要
所以咪請工人,兩個人出嚟做嘢囉,又話人發錢寒
香港有托兒先死!

又話國安教育, 又剩.
睇下會唔會教出個紅衛兵?

所以我都係覺得父母其中一方親自照顧.
第一 外國冇香港咁長工時 家務自己做到 再唔係請鐘點已經解決到
第二 外國人工貴 普通人家未必請得起
第三 外國着重私人空間 無啦啦俾錢要個陌生人屋企係好奇怪既事
第四 香港包食住再俾三四千蚊個工人 其實好襟做 香港打工仔減完啲洗費有時都未必有三四千淨
第五 印尼物價低 工人姐姐基本上係香港做幾年已經可以返鄉下開舖頭起屋 我細個個工人姐姐就係咁

總結 香港人多數雙職工時長又辛苦 同其他地方好唔同 多人請工人係正常

冇錢剩低, 點請工人?
三餐50蚊一個月, 咪又係四千幾五千.
個個都話如果外國都咁平,實大把人請啦
先唔講呢個假設性嘅問題
但人地真係冇請都可以好正常咁生活,家務自己做,仔女自己湊
外傭對香港社會長遠禍害其實好深遠。
可以話係一直以來產生唔出民族意識既一個遠因
(當然仲有貿易城市等等因素啦)
正正係冇錢先請工人,多個人出去做嘢嘅成本只係$5000

當然,如果一份糧已經夠養成頭家,再額外請工人,感就唔同
外國,如果你講加拿大個啲,你唔點見有人請工人係因為佢地無外傭。你要請就要請返本地人,而本地人真係搵鬼同你做住係度個啲工人,人哋講生活享受,而且重稅高人工都無用。所以多數係請鐘點幫你打掃。
唔hea唔等於辛苦,辛苦又唔代表做得好
同一份工,有人要日日OT先做得哂啲野,有人做哂野準時收工番屋企。
能力差異令到同一份工作可以係輕鬆或者辛苦,咁難理解咩😅
有得一概而論?
事實上係有好多人用$5000請工人去搵更多錢
向錢看既人大有人在
亦都係我一開始quote果句用六千蚊成本,換多個人去工作賺錢
並唔係你講果d一個人搵食唔夠錢果d家庭
都係個句多數係男人覺得返工辛苦過女人做家務
啲男人能力唔掂先會咁樣
同埋如果男人覺得有能力做家務會覺得輕鬆既
咁咪調轉
反正大把女人同男人搵得一樣錢

仲有 呢到係連登唔該收返埋d emoji啦
我當你有公屋啦 萬鬆 三條友 燈油火臘 ok 係有飯食 但都好窄洗囉 都未講四大長老洗唔洗供養 細路仔書簿費雜費都要啦
根本就廉價勞工
香港人最鐘意依D
大家講既對象唔同
我話緊發錢寒果d係唔係窮人
寧願用$5000蚊成本
換多個人去工作賺錢
至於搵萬鬆點樣決定生仔都值得討論
都係量力而為最重要
> 用六千蚊成本,換多個人去工作賺錢

一句咁簡單嘅fact 你都可以解讀到佢向錢看請問呢句點睇得出佢一個人夠唔夠錢養成頭家? 一概而論嗰個係你喎
你有你解我有我解
點樣淨係覺得你解先係啱
定你玩開一言堂唔可以有其他意見
已經講咗我同你講嘅對象唔一樣
講落去都係為拗而拗
因為唔想做家務。
其實香港請本地一樣咁貴。

個問題分別只係在於外國輸入外籍傭工難,因為要保護當地低技術職業,免避壓到冇得做。

而香港唔保護,搵外傭做D低技術性工作,搶低晒個價,你咪冇可能好似美國咁,洗個廁所就夠食囉?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞