點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
香港真係5家就有4家人有工人,啲樓要專登有間工人房,生個仔出黎等工人湊,有啲甚至淨係得兩公婆都要請個工人返黎做家務同煮飯
但其實外國啲人就算間屋幾大都好,都係自己打掃
個仔自己湊,到大少少就擺低day care等佢同下其他小朋友玩同interact
香港有咁多港孩都係因為佢地由細到大都唔洗自己照顧自己,唔洗學做家務同煮飯,大個左乜都唔識又要請個工人服侍自己,惡性循環
咁點解仲會有咁多人請工人?

人地有錢 請個工人幾千蚊好著數
香港人邊有時間做家務同湊仔
小康中產撚快撚啲破產跳樓死
攞嚟屌
[對事不對人]負評
因為香港好多黎生
雙職父母收工返黎已經煮唔到飯(買唔到餸)
有d可能仲要拎埋公司d野返屋企做

樓主幾歲?4人家庭 幾千蚊搵條友做哂全屋家務 湊仔洗衫煮飯咩都做哂 返到屋企可以直接休息計經濟效益條數以經係返度 大把公屋整d19櫃床都要講工人
用六千蚊成本,換多個人去工作賺錢
關我幾歲咩事
公道啲,外國花園咁大會請鐘點園丁打理嘅,小朋友都有鐘點/baby sitter 。
但個園丁/鐘點唔會24小時on call, 喺屋企訓
你好唔成熟
連外國請公人幾錢都唔知
人地緊係問你幾歲啦
外國冇人請全職工人(除左大有錢佬,但香港係阿豬阿狗都請)
識得有女人唔做黎生覺得自己好蝕底
樓主幾歲?
樓主幾歲?
又問咩料
我住緊歐洲,身邊朋友鄰居冇人有工人
咁如果你想請 要幾錢先請到?
多數係因為香港人日日係公司受氣, 每個月五千蚊搵個人返黎出氣好化算
大個左有家庭你就明
四千幾蚊請個工人 乜春都推晒比佢做真係抵到飛天
淨係包下保險機票有人任你舞 諗唔到咩原因唔請就真
奴隸生產國,生仔女為左個社會繼續有平價勞動力
生個仔女出黎比工人湊,自己走去返工
跟住仔女大左又出去返工,跟住又外判個孫比工人
香港人的悲哀
其實都唔係淨係錢嘅問題

無啦啦有個外人喺屋企,個細路見工人多過見父母,由細到大都唔洗學照顧自己
你咪講撚左個原因囉 得大有錢佬請得起呀
外國請工人貴呀 請得起咩 有大量印印賓賓供應咩
至多咪請亞裔 都起碼萬幾蚊港紙啦
樓主即係幾歲?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞