點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
係窮呀屌你老母
我夠想一個人賺錢夠全家用,最唔中意有個外人係屋企
唔怪得香港嘅小朋友同父母價值觀咁大衝突!

如果父母藍十分支持
父母黃十分反對
得香港星加坡呢d人口販運中心先會俾人咁做
其實你咁講係岩架事實黎 我朋友由細到大都有兩個工人 大個左家道中落 而家個人4張野成舊屎咁
撇除外人呢個問題 其實真係睇你點教個小朋友
我請工人係減輕我老婆嘅工作 但我老婆一樣24小時湊住小朋友 家務一樣要佢地做用黎賺零用錢
外人呢個問題的確無得解決 但好彩叫做請到個好既 可惜就係佢黎緊年底就要番去結婚生仔 短期內唔會番黎香港
因為香港人返工成日比人點 心理唔平衡
比少少錢可以享受返點人既快感 why not
根本啲賓賓喺香港嘅人工就低無可低,最低高資都不如,全無人權
好奇問下: 假設歐洲你個邊要請個呢類工人要幾錢?
你個邊正常嘅最低工資又係幾錢?
美國最低工資兩皮野港紙,你估人地唔想請
你啲仔女就幸福,唔洗驚佢地大個成舊屎咁
因為你見識少講野低b囉
係要人講到咁白既
平囉咁簡單都要問
如果唔包食住 出最低工資都唔會有人做啦
香港咁高消費 出最低工資比你咁又點啫
最低工資都唔夠班賓賓係香港食住行
Cleaner就容易啲搵,求其搵搵到個€14.50/hr
要搵個全天候廿四小時為你服務嘅就真係難
最低工資跟年齡計,越老越高
21歲以上差唔多€10/hr
現代奴隸制度

on99係做足香港7年,唔俾永久居留權, 人工仲低過最低工資
希望唔會似舊屎啦
講真我都唔係好識教 而家啲小朋友真係好聰明
機會成本細
請個工人做嘢自己有時間搵更多嘅錢
coz opportunity cost?
lol
人地外國work life balance
一星期最少兩日work from home
返工日子放工返到屋企都係5點前
兩公婆一星期輪流wfh梗有時間湊仔㗎
香港日日返工然後放工OT塞車返到屋企都8/9點啦
香港女人唔想做家務&凑仔,幾千蚊請到個人外判哂啲家務凑仔粗重野比佢做,仲可以指指點點駛佢做野

而且只係幾千蚊人工,唔計男人嗰份收入,普通女人是旦出去打份工都夠比有突
咁仲包洗衫煮飯掃地湊細路嘅
其實好抵
香港請工人姐姐可能仲抵過鐘點,同埋工人姐姐係屋企係法例規定
因為請個工人都係幾千蚊
但可以兩公婆都可以出黎做野
返到屋企 家務 煮飯 乜都唔洗做
一返到去就可以家庭樂
仲可以照顧埋阿爸阿媽

雖然依家好既工人真係愈黎愈小
有次見到個呀婆同工人行超市
重點係個工人超後生,細細粒波又大
勁撚高質
8點出門8點先返到 點湊細路啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞