點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
不過香港好多"生仔機器"睇錢大過一切,錢>親情
又或者生咗出黎唔識教咪請個工人,有咩事又可以屈佢教得唔好
其實根本就係逃避緊。
我同女朋友住係所有衫褲著兩次,shirt裇買免燙,洗衫用乾衣機,食野叫外賣/出街食,洗碗用洗碗機,吸塵用dyson

家務easy job
無細路梗係快啦
到你有細路 你仲覺得easy job 就更加好
同我細個嘅經歷一模一樣
懷疑呢度問我幾歲嘅人屋企都係冇請過工人
收咗工唔想再為咗啲家務頻頻撲撲,俾錢買返屬於自己嘅時間啫
其實人地講經濟效益依四個字已經可以off topic 而問你幾歲只不過係串你思想唔成熟唔識諗嘢
你有你道理 但如果飯都開唔到 咁仲親咩子
姐係你覺得唔請工人果啲全部都係冇錢?
因為冇嘢阻到佢哋返工。
因為香港人習慣外判,連自己仔女的照顧都判埋出去,一了百了
相反,好多唔請工人係因為有錢,或一個人可以養起全家
問你幾歲係因為你一定未承擔過頭家
你老母冇理你係你老母問題,有冇工人都冇關係
一係就你根本好privileged,身邊所有人都好有資源,你覺得唔請工人就代表可以花啲時間落啲細路到

你又試過喺冇工人嘅地方成長未,
一係全日喺托兒所,一係dum畀啲鄰居啲阿婆(即係非法托兒所),一係開著個電視全日自己睇,就算老母拎埋你出街都係鎖喺架車等佢買完嘢/做完嘢
宜家就話咁多法例唔俾鎖啲細路喺車,以前邊有人理你喺架車焗撚死
大啲就靠大佬/家姐湊,幾兄弟姊妹自己搞掂
番到屋企又勁亂食嘢又求其老竇老母盡哂力都勁大壓力

之後搬咗去一度有local全職嬸嬸幫手買餸睇住幾兄弟姊妹嘅地方
成家唔同晒,老母脾氣心情都好咗
歐美on9離地左膠一件
不食人間煙火不知平民苦況
其實點解咁多人俾唔到位工人瞓都要請?
覺唔覺得自己好仆街
啲咩膠囊式工人房 同棺材有咩分別
唔知佢出黎做野未
人地覺得你情我願冇問題架
樓主未試過屋企窮
見到呢段文個腦會hang機
我住外國同你思想唔同唔代表我離地
我亦可以話你井底
我明你唔明啲乜
只能講香港人好鍾意返工
井底
夠唔夠你井底呀?
你講托兒所
有冇諗過香港托兒服務係幾垃圾同供不應求?
有冇諗過香港工時幾長?成日要OT?
有冇諗過一個人返工養唔起頭家?
冇呀 你全部都冇
你只係活係自己世界以為個世界係你諗咁美好,唔使諗現實既困難係道德高地指責一班為生活捱生捱死既父母
你呢d左膠幾時反省下呀?
呢度大部份人都冇小朋友,好難討論嘅

不過我同意你講法,我老婆全職湊小朋友,自己兩公婆湊叫教育,其他人湊叫照顧
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞