點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
人地係菲律賓印尼平均月入幾多呀
用吓腦諗野先啦 人地物價又唔高
樓主都唔知係唔係未見識過社會
話咩身邊朋友都唔請全職工人又剩
如果係歐洲可以用香港嘅價錢請到工人你估唔會人人都請咩
傻閪
其實香港班細路同大陸班留守兒童根本一樣 都係老豆老母掛住返工 乜都掟比工人或者祖父母輩 華人養兒防老 生一班人出黎 人口密度高 搞到個社會競爭大 地價高人工低 雙親都要做野 之後上一代又逼下一代生 惡性循環
你喺度搵到工都唔會計返香港人工比你啦
同埋冇人權嘅野喺呢度唔會發生
咁就易計啦,當€10 x 8hr x 22day = €1760,改成返4個鐘都€880,仲未計俾佢食、俾佢住喎!洗唔洗買保險⋯嗰啲喎!

香港5千零計、每兩年換一個2皮手續費,加埋每年一千幾百嘅保險
搞到香港又爆疫情
外國好多high school/uni students 做babysitter
香港得啲呀嬸 廣東話都未講好點放到小朋友佢湊
育嬰院少之又少 排得嚟個細路都大個
4千幾請個工人可以無時無刻mon住佢 佢有咩唔啱心水都可以tune

利伸 兩個女 冇請工人老婆自己湊
男主人請賓妹搞野(自願) 係咪犯法?
岩 啲人仲要擺個CCTV喺屋企min住個工人
有咩好討論
個個都知
請工人平 外判家務有住家飯食無問題
生個仔扔俾人揍係咩玩法
可以搵多10倍返黎
點解香港咁多學生請工人補習?

識得有家長係醫生律師,仔女一樣補晒全科

我諗低以division of labour 去減低機會成本
樓主屋企應該好窮
樓主係大陸生活?定外國離地撚?
因為外國父母個個準時4 5點收工 唔會ot
政府又資助child care 朝早child care 夜晚自己湊
好簡單
你生得仔就代表要兩房
兩房起碼都七球
一個人點供得起?
多數兩個人供,獨留兒童在家就犯法,好難唔請工人
你知唔知自己國家嘅法例
大部份歐洲國家都有法例保障外來人口工資水平
唔關人唔人權問題 有需求又有供應
試吓歐洲改法例外來人口唔洗跟當地工資水平
你睇吓係唔係每一個家庭請一個工人?
同埋你講得出"你"身邊朋友冇工人都可以睇得出你年紀唔會太大
同埋你明唔明咩叫人權? 依家我有強逼勞動咩? 依家係合約制你情我願 佢黎香港做野 我請佢 有咩問題? 佢都接受到呢個工資水平 幾時到你出聲
幾時同你老闆講其他公司請人都係3萬蚊我呢到得2萬幾冇人權
歡迎埋你寫份報告俾UN關注吓
4000蚊對佢地黎講其實都算多 仲包住宿三餐機票
唔犯法
完全可以
係香港請工人係顧主受氣喎,有名你叫公主,唔係工人
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞