點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
係都老豆食先
其實幾千蚊請條友返來做阿四真心抵
最大問題要比個位佢訓先貴
Baby sitter 變 daddy sitter
因為唔想做家務
剩係做家務都令人鬧大交啦
公利啲講 計過數2個出去搵食 請工人係抵過自己湊
(親戚家庭目測加埋搵3萬幾…都請賓賓
又想問返啲老豆老母,咁生個細路做咩
唔生連工人人工都慳埋
其實唔係唔好嫁
利申屋企冇工人 因為長輩唔鍾意有外人
阿媽好jealous有工人嘅屋企
工人做哂家務媽媽咪可以有多啲時間陪仔女
真係唔怪得咁多人問樓主幾歲
因為好低B
工時長
減低頻率

日日掃改做一個月掃,碗用到冇哂先洗或直接改食杯麵之類,衫唔夠容量上限唔洗
垃圾裝爆一袋先丟
慳好多功夫

親自帶頭做緊,不過我屋企冇女人
巴打係咪姓田叫一雄
請多個人幫輕吓自己有咩問題?
鐘點黎計 我係米蘭請一次要6-800蚊HKD 2.5個鐘
1星期一次都3200一個月
咁點解唔比多小小請個日日係到
day care邊個接送
放工番嚟都7點幾
老公份人工又唔夠養全家
搵個有錢嘅又會比人話拜金
如果仔女大左有家庭,老人家有乜事一定要請工人
無可能24小時照顧無晒生活
如果香港人係平價勞動力奴隸,
啲工人姐姐做平價勞動力奴隸嘅平價勞動力奴隸唔係仲悲哀咩
外國人準時收工
香港OT天堂
家務又辛苦,又唔值錢
每月比幾千蚊比人頂左無休息,無休止嘅家頭細務
自己出去搵多幾萬蚊返黎都叫做有收工,返黎有人照顧,其實好抵
香港人同非洲人比,又其實係好幸福既
個個黃絲識好似你咁諗,香港可能就唔會發生暴動
我真係好鐘意你咁樣既香港人
你好撚煩
冇cctv,之前保母虐兒單嘢就冇人知喇
自己唔明仲要指責人
工人平嘛
唔請工人邊有時間OT
唔係工人平 釋放勞動力 邊有咁多人鬥平鬥賤
樓主阿媽一定係家庭主婦

你知唔知係佢犧牲自己為全家人24hrs 服務?
無時間湊仔嘅人真係唔知點解要生,佢哋成日覺得無分別無所謂,其實得工人陪自己真係乜都學唔到,完全感受唔到愛同溫暖

我想要爹地媽咪陪我玩陪我讀書寫字問我學校學左啲咩有無畀人蝦玩得開唔開心識左咩同學仔weekend帶我去玩,唔係日日淨係7點先見到你地(如果返黎食飯),然後食完飯就叫我沖涼訓覺,你地自己入房睇嘢

做人父母唔係淨係喂飽個仔就得,教育個教有幾多個人做到

利申:畀工人湊大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞