點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
香港D冇技術工人,咪剩番餐廳 sales 可以做囉。 如果呢D行業都輸入埋外勞,咁咪可以食綜援/訓街食屎囉。
仔女行特殊照顧制度,養大左都特殊D!!
外國永遠唔會咁平,因為咁樣只會破壞本地低技術工人既競爭力。
港孩問題既出現,其實係老豆老母唔識教仔,dum 比工人照顧,冇工人就死得咪就係佢整出嚟 ge lo!!

唔係細路問題,係老豆老母想發夢贏在起跑線既結果。論有錢你唔係有家族生意,身家幾百億,人脈極廣。 靠你自己請工人賺埋果雞水咁多,根本就改變唔到D咩。你個仔 IQ 高又勤力自然會上流到,反之一樣咩都做唔成。
其實唔應該算,香港都有鐘點,不過仲貴!!
終於見到有人講到其實點解會咁!!

好多都係相對問題,但要解決,個 start point 始終係新既行政政策先會做到。

不過香港要到咁既地步嚟 谷生產力,根本原因都係,香港生產能力,機乎比支那深圳搶晒,再加上咁多支那人走落嚟香港做爛市。令香港獨有既技術唔可能保存。當然香港既技術保存困難,都係因為香港商家貪支那人工平,過晒D技術比佢哋。 外國就算點外判高技術行業,點都會留番核心既技術喺自己手,可惜香港人唔係。
要怪就怪香港有個唔保護自己人嘅政府
樓主幾歲
唔係,好彩
外國唔請全職工人其中一個原因係因為就算工人都只係會做8個鐘野
同所有人一樣 工人都只會係份工作
唔似香港咁 工人住喺屋企 有啲衰嘅家庭可能會要個工人做足十幾個鐘 夜晚又唔俾瞓 朝早勁早起身
仲要一個星期放得果一日假
請工人真係好撚抵玩
當5000蚊個月 佢一星期做六日 一個月當24日
5000/24=208一日
你每日出兩舊水就有個人幫你做晒家務買餸煮飯湊仔
放工舒舒服服唔洗出力又慳時間自己做返啲私人野
點解唔請?
因為抵就接受到屋企有個外人喺度住,間屋幾百尺都要專登間間房出黎比佢/要佢同啲細路share 房?
而家咪好多仆街專登間個棺材位俾工人瞓 當人地狗咁
其實無話外唔外人 工人姐姐咪又係人一個
都有好多人請個工人請幾十年感情好到屋企人咁
人夾人架啫 親人都唔代表同住一定好
咁concern私隱咪唔好請/定好規矩 無人逼你請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞