點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
離撚地到呢唔係個個咁幸福,一個人返工夠錢使
認真做FTM仲難過返工
中東地區請工人2000蚊都唔知有冇呀
仲俾人扣起護照 24/7 365日冇假放
奴隸一樣 咪一樣大把人去做
但我屋企雙職都係無請工人
小學放學就自己坐巴士返屋企做功課睇電視
個時同班都無乜人會請工人
利申90後
如果外國都可以5千蚊請工人佢地都會請

樓主唔識野唔好衝出黎柒
成個香港社會都迫人番工搵錢真係想work life balance陪下屋企都唔得
如果外國有咁平嘅工人,可能每家請兩個
你啊 死垃圾 屌你老母 你無撚用架啦

繼續搵你個一萬幾千啦 死柒頭 屌你老母閪
犧牲每個月幾萬蚊人工
然後喺屋企做餐死
仲要俾人話靠男人養
點計都係自己出嚟做嘢再請工人好啲
都要有供有求姐!你估工人姐姐又好撚想離鄉別井放底自己屋企個仔嚟香港湊你個仔咩!我公司菲律賓分公司剛請咗個妹妹23歲學歷u grad 有3年大公司online support ,識寫cording 都係為hk$4k!嗰邊主管講呢個已經好高人工,嗰邊普遍做個文員仔都唔需要hk$1.5k-2.5k
黎家軍
就算月入7皮 養一個三人家庭都唔係好夠啦 供樓 bb洗費 食飯 投資 儲蓄 水電煤 保險 管理費

5、6千請工人 換多個收入好撚抵 又類少好多嘢
好多兒登仔都係比工人湊大
好似會俾人告虐兒
你就想, 兒登8成5都係公屋仔
細個就俾賓妹破處
(i) 釋放勞動力 (beneficial, at least economically, to the household and the society at large)
(ii) 社區照顧設施(幼兒)支援不足 (still an emerging industry and subject to various constraints)
(iii) 老弱病殘實際照顧需要 (way more economical to just hire a foreign domestic helper rather than a local care worker/nurse)
(iv) 成本相對低廉 (when compared to local domestic helpers or the opportunity cost)
中學嗰陣個工人辭咗職 老母話想訓練我嘅自理能力+學做家務 決定唔請工人 老豆老母輪流煮飯 我負責吸塵拖地咁
點知一個禮拜至少食咗三餐外賣 未計星期六日出街食飯
最尾都係請番個工人
因為多奴隸主
年代唔同,而家冇事咪冇事囉,條on9法例話16歲子女獨留在家中,父母都犯法!
咁閪就唔會咁多人做
包食住 個個月淨袋幾千 番到鄉下做大皇啦人地
我認同呀 尤其要湊小朋友
望住我媽就知有幾辛苦
但係之前有個post 大把人話好容易 好hea
心諗 佢呀媽/老婆一定唔係認真做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞