點解香港咁多人請工人?

266 回覆
206 Like 947 Dislike
試下歐洲改法例
其實未必係唔想做家務
辛辛苦苦做完家務比人話家務好容易 唔辛苦
可以訓到晏就 又可以high tea
呢啲都算
仲變黃面婆 然後比老公嫌棄 再出軌
想出去做返野又脱哂節無人請

諗起都唔敢做家庭主婦
打少咗啲國家 唔洗小學雞玩捉字蝨咁
外國請工人人工貴
屋企個工人做咗三年已經夠錢係鄉下買地起大屋,邊個富貴都未知
我嘅意思係佢地點會無啦啦走去改埋啲咁嘅法例 冇咁得閒同你捉字虱
我身邊冇人有工人係事實,我住嘅地方男女老幼都有,信不信由你
用奴隸制度換黎高勞動人口,高生產力。有收入又可以供樓。成件事都係資本主義。香港的核心價值
發錢寒 親子關係無價
係香港搞平等自由與愛,最後必成虛偽既利益娛樂活動。
其實都係 尤其是高學歷嗰啲 讀咁多書/廿尾三頭事業高峰期要喺屋企湊仔唔係個個接受到 好respect所有為家庭犧牲事業嘅媽媽
子女=投資+玩具
俾人湊=買基金+請人放狗

俾人揍就少見啲
1. 係因為香港嘅 Day care Centre 差過第三世界國家,你見到邊度有托兒服務?

2. 香港有法例唔可以獨留兒童在家

3. 香港人工時長,個細路放學邊個湊?

飯可以落街食,衫可以拎去洗衣舖,最大問題係細佬冇人湊,除非阿媽唔做,阿媽唔做邊個供樓?
同埋人哋嗰啲“工人”唔係收最低工資
第一 外國冇香港咁長工時 家務自己做到 再唔係請鐘點已經解決到
第二 外國人工貴 普通人家未必請得起
第三 外國着重私人空間 無啦啦俾錢要個陌生人屋企係好奇怪既事
第四 香港包食住再俾三四千蚊個工人 其實好襟做 香港打工仔減完啲洗費有時都未必有三四千淨
第五 印尼物價低 工人姐姐基本上係香港做幾年已經可以返鄉下開舖頭起屋 我細個個工人姐姐就係咁

總結 香港人多數雙職工時長又辛苦 同其他地方好唔同 多人請工人係正常
你仲慘過死,成世連小康生活都過唔到
唔撚使做咩
好L貴囉
粒粒鐘都要俾最低工資
歐美國家請個人返黎7days live in
成4-5萬港幣起跳 (出現金逃稅 就平d)
仲多過自己after tax 份糧一般屋企點請呀?
因為香港人掛住搵錢
其實好多家庭都做到其中一方做主婦

大家點睇「男主外、女主內」?
https://lih.kg/2497405
好正常啊,放係男人身上如果一個男人專業人士2x、3x歲啱啱好上位時期但被逼因為要生仔湊仔而辭職,返屋企一至日咁做家務湊仔照顧自己父母(重點係仲要唔係自己嘅父母係對方嘅)etc,每日可以接觸到嘅談話內容就係某某嘅仔讀到邊間邊間學校,你個仔呢?某某老公/老婆又出軌啦家嘈屋閉 呢啲鄰里八卦,然後好多人仲要覺得你對家庭對社會冇貢獻只係係度食軟飯因為你冇收入,咁嘅生活你頂得順?我就一定唔得。
知唔好多工人都有做快餐雞
香港地你餓親個小朋友都比人告到坐監。
外國你餓死個小朋友都唔會有問題。
法例唔同,點比。
4千蚊最低工資請唔到人架啦。。。。。

依家個個屋企都爭工人
就算佢hea 做 好多人都唔敢炒 因為請另一個又要等
土地問題囉
一切源於樓價/租金貴
好多西hr見你兩年冇開工就唔請
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞