公務員宣誓後可以移民?

398 回覆
16 Like 668 Dislike
其實有時真係唔明連登仔哪裡來的自信
網上講就凶狠,現實就碌撚
連登仔完全冇分析能力,所以容易被人帶風向
知道自己柒咗就只識深潛,乜都做唔到
其實佢哋連自己做緊乜/爭取緊乜都未知,成班烏合之眾都冇撚用嘅
佢哋爭取嘅嘢我認同,亦好支持
但佢哋嘅言論同行為愈來愈難接受
其實就算我係亂L估都好,我估啱估錯都唔係重點,真正重點係,個公務員自己覺得值唔值得為咗保住隻公務員飯碗,而去冒可能以後移唔到民去西方國家嘅風險。因為以目前資料好難去搵到真係有參考價值嘅線索去估算西方國家會點樣處理,暫時比較上有參考價值約案例,有嗰兩件申請BNO visa失敗嗰兩條撚樣,呢兩單case顯示咗英國政府真係有能力同埋會肯花費時間功夫去對申請者起底。並且仲有一個合理嘅假設,呢啲資料西方國家會有機制互通情報。

講真,就算如果我咁樣亂L估而搞到老點咗某個公務員去決定辭職或者唔辭職,我一啲都唔會內疚如果有個公務員因為聽咗我咁講而走去辭職,然後佢以後番轉頭走嚟埋怨我話搞到佢冇咗份工養唔到老婆仔女,我會反問番轉頭,你冇咗份閪工,喺出面搵唔到第二份工,係你嘅問題,亦都唔好走嚟同我講話份工係中性冇夾埋共產黨害人,如果真係中性嘅話佢當初大可以唔選擇辭職,day 1宣得誓就預咗有朝一日會好似黨鐵職員咁樣會被分派去執行黨任務。到時若果真係比西方國家踢走都係意料中事,食得鹹魚抵得渴。
歡迎你移民大灣區一定唔會被拒
連登仔唔夠人講發爛渣又一例證
你移民去德國?你係咪就係嗰條熱普城泰妹?畀啲邏輯你,冇證據還冇證據,有啲事情係冇證據得嚟但係可以用邏輯去作合理推算。就算我以上講過嘅嘢到頭來係估錯都好,但係我會講得出係合理推算,並非不負責任,而且係雖不中但亦不遠矣。你想屌柒我嘅話,係如果我講過嘅言論係誤導到其他人去相反嘅方向而搞到害咗人嘅話,咁我就抵屌,但係我已經講咗,無論我估啱定估錯都好,都唔會影響到一個公務員喺辭唔辭職呢個問題上面做錯決定,因為個問題根源根本就出喺佢自己份工度,而唔係我嘅言論,我嘅言論極其量只會係結果錯,而唔會係邏輯錯,所以就算我對德國嘅認識有與事實不符嘅地方都好,都對我嘅言論嘅整體意思無大影響,而且我嘅言論就算結果錯都好,都對嗰個公務員辭唔辭職所得出嘅後果完全冇影響。你亦都最多只可以挑戰我資料出錯嘅地方,但係我就睇唔到你有理據可以挑戰我嘅邏輯。
不如你拎啲理據出嚟討論吧,你除咗講過啲小學雞打交嘅言論之外仲講過啲乜嘢有意義嘅嘢
咁不如你叫人拎証據出嚟之前,你先解釋下德國嘅移民制度
條傻鳩打一堆廢話以為自己好有point好撚型
小學雞打交我點及你哋班傻鳩呀
正宗五毛一貫手法,行孖必,兩條柒頭互相切詞攻擊敵方,內容千篇一律係啲冇point嘅人生攻擊

過多幾個鐘夠鐘放飯交更就換另外兩條唔同用戶名嘅柒頭上嚟接力
佢畀到就一早畀咗啦
仲好意思話我小學雞打交言論,條傻鳩睇下自己同類,為咗嘈贏場交連自己嚮往嘅價值都否定埋,你哋呢班傻鳩連自己講緊乜做緊乜都未撚搞清楚,小學雞應該用嚟形容你哋
你鍾意點就點啦
唔啱聽就5毛,唔怪得淺黃同中立嘅畀你班傻鳩嚇走晒
容納唔到唔同意見,學人講民主
「依家香港公務員新誓詞同當年納粹黨入黨誓詞有一點相類似,就係要求宣誓者效忠習近平(希特拉)本人(或者係有類似效忠黨主席本人嘅內容),呢點係仲更加超過效忠黨嘅要求,喺德國人眼中就等同放棄個人意志」

呢段嘢係你講嘅。

而事實係份聲明根本就冇你講嘅「效忠習近平本人」,唔好話你講嘅嘢係implied,咁講根本係廢話。

唔承認眼前事實而走去老作,你同垃圾藍絲有咩分別?

黃還黃,唔該唔好走火入魔。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞