[你問我答] 蘇格蘭生活 - 5

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
比£200 deposits 佢會開始搞文件
比6個月upfront +1個月deposit 個日就應係拎到匙Scotland 更保護租客
無所謂死約
Landlord 要3個月通知先可以踢人走
yes, 以我所知scotland法律規定最多一次過交6個月租唔計deposit.
我對friend 嘅經驗都係一樣
但呢個agent一黎就要我畀曬
所以覺得鬼鬼地
你親身睇過未?
有d會擺假圖做scam
間agent叫咩?
有冇自己office?

你同佢講返m淨係比六個月?
聽親都只係6個月upfront
我個陣好似比左錢後一星期先拎到匙
睇過
同場仲有六組人睇
個agent係 rent locally
應該係堅野黎

另外通常都會問打算租幾耐
應該點答?
我而家全部答想租一年

好多業主一聽到無工作又無guarantor就即時byebye
我個agent完全冇問過租幾耐 俾咗3個月租後 一星期後拎匙
你未照直答一年
我個陣話租兩年

好搶手嫁d flat
你唔係立即落訂就隨時租唔到
我好多local同學都租唔到

你擔心就去佢office睇住佢用部電腦整
我個陣都覺得電話講卡資料比佢好流
落左佢地office 睇住佢打資料

提早幾日交錢應該無事
交左錢佢就會出租約同埋一堆文件比你
但應可以傾下比6個月upfront而唔係12個月
而家9月10月好多學生租
同埋Glasgow 人口多d真係好難租
The rent payments could be due to be paid in advance (at the beginning of each such amount of time) or in arrears (after that amount of time has passed). The maximum amount of rent which a landlord can ask their tenant to pay in advance is 6 months’ rent.

Source: https://www.gov.scot/publications/private-residential-tenancy-statutory-terms-supporting-notes-essential-housing-information/pages/3/
你reply 返個個清啦
業主ask for 係最多6 months
但而家嗰位巴打係自己主動話可以畀12個月在先
呢個就應該無限制
最壞打算, 如果一直都只係搵到d retail, 倉, 餐廳企堂工, 大家會唔會做落去, 老左會唔會要訓街?

有無D 野可以邊返工邊進修
開始有啲凍 每日朝早起身都係得9度 買咗13.5tog既duvet 唔知夠唔夠頂到0度唔開䁔
我聽本地朋友講 佢話好難揾到10-11磅以上既工 除非你有專業 我諗本地人都係咁過 應該冇問題掛 反正又有pension既
弱咗啲喎ching
大把人都係一世做倉
邊有咁多瞓街
點會頂唔到 買夠兩張
係香港冬天果陣我都係兩張被
問題係你會好唔想離開張床
因為一起身出廳就好撚冰凍
我覺得有工開就要勤力做.儲多個錢
同埋供NI唔好斷 老咗先扲得返full pension
就算單人, 應該點都過到世. 當然最重要要識保護身體
身體好先開到工同埋老咗都仲行得走得
ni pension好似175鎊/week
夠食夠出街飲茶
不過唔知交租方面點搞 假設到時都未置到業
申請council house啦
都預咗老咗果陣要申請
不過好似太遠了, 有無多10年命都未知
或者學鬼佬咁,去東南亞或者南美長住,
靠pension養自己
南美有咩好介紹 好似幾多地震 老咗都要地震死好悲哀
東南亞應該好啲泰國
儲多個錢買自己屋仔啦 好想買到樓養貓
我有個朋友去咗Spain話平好多 但治安要小心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞