[你問我答] 蘇格蘭生活 - 5

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
見個度變到好貴...
又貴又唔近市區
不如睇返weat end 附近
都係架,一個人住,如果唔係share flat,基本上儲都幾百幾好勁
著錯波衫去錯區唔知會唔會比人打死
2023蘇獨立公投
凌亂美 同ssp 旺角果種情懷一樣
工作機會真係最緊要 除非本身唔憂柴憂米
而家睇返啲租同我初初黎大半年前比 真係貴咗
Glasgow 隨時貴過edinburgh 而家
兩年前係GLA讀書住過Meadowside,都係係west end果頭,近河夠靜,行去Partick唔使兩分鐘,高度推介
工作機會真係睇個人專業 我冇專業其實去邊都差唔多 生活水平加質素重要啲
唔好去Govan Ibrox個d
個度好多平租盤
但我上reddit睇
Ibrox street 一排tenement 都係曱甴棲息地
同埋球場附近都唔好住
著錯波衫真係比人打

Hillhead係太貴
附近cowcaddens patrick kelvinside kelvindale
Charing cross
都唔差同埋會平少少
最緊要近subway

樓下有bar、takeaway 都唔好
會嘈同多老鼠曱甴

一棟樓同埋最好係中間
地下個層始終多d security 憂慮
頂層就涷d

不過好似Glasgow多IT工
佢個新商業區都幾多銀行
都係睇下邊度有工開就住邊
第時我都應該要落英格蘭搵工
你係未Dundee?
Dundee好似日照最多?
Govan Ibrox 真係狗也不屌過左tunnel個區 一開波亂到痴線

另外clyde arc果頭好似都有一排apartment幾靚 可以睇下
近barras market east end個邊都好似伏伏地?
個度有個homeless shelter
一街都道友
自上年LOTR到步後現在終於成功收到NI
屌你老母
同埋地下無乜私隱. 想唔用window blind要啲自然光都唔得
所以租平一定有原因
因為要自問頂得住痴撚線環境先好租
今日終於拎到新屋鎖匙 間屋真係有啲污糟
唔緊要啦
會愈住愈乾淨
自己會清潔ga ma
正常應該有做咗deep cleaning先租出去架喎
其實揀得east end果邊不如過埋河去南邊Gorbals果邊 又靜d 治安都好d
表面上deep clean
實際上只係換張新床單蓋左d漬
sosad... 我租果間, 果陣個業主仲特登換咗張新床比我. 包裝都未開
間屋都乾淨.
好似幾好. google map緊 多謝介紹. 可以住平啲又有好區既話都想搬去glasgow. 留意下gorbals先.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞