[你問我答] 蘇格蘭生活 - 5

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
返咗一排工 發現好多local都好老屎忽 行行企企吹下水就當做咗嘢 嘢就要我幫佢做埋
我覺得老屎忽呢樣野就乜野culture都有既. 公道講句
不過我認同普遍local做野無外人咁認真就係真既.
想問下Rockstar north d文化同人際關係點

係市中心搵flat mate一齊租樓易唔易同埋一個月大概幾錢?
小弟未住過England. 所以無法評論
有啲唔份氣姐 走就早走過人 嘢就唔使做
有啲仲難頂. 明明個role同你平起平坐, 但就點你做野, 好似係你老細咁
心諗. 乜撚野. 你係做得耐過我姐, 唔代表我under你
我覺得學識婉轉識say no好重要 (御膊)
當然啦. 重點真係點樣選擇表達方式 呢樣真係有排學
呢排慳錢學人整scottish porridge 但我扲黎當晚飯, 因為Lunch有公司飯食.
食雞都好平姐
點解你可以咁慳
其實你打基層工不如遲下去細城市
Edi d租好似好甘
Glasgow 住窮區 一房£450都有
我呢邊就£400到都有
蘇格蘭夏天有無25°C
市區定suburb?
下晏最好陽光果陣有
大約1-4點
不過一年都係得幾日係咁
夜晚去返14-16度
今年夏天都差唔多
依幾日凍返少少
心情會唔會容易鬱悶? 俾我就會
ok啦冇太大感覺
本身唔係鍾意出街行街嘅人
有時見到落大雨仲會興奮
係呀有諗過去細城市e.g. dundee, aberdeen
而家打算返番1年工, 儲返啲本地工作經驗. 再睇下有無機會去細城市返工再搬過去.

果陣黎edinburgh先主要係想盡快搵到返工起步先, 同埋覺得環境相對上易適應啲
Aberdeen真係太遠⋯⋯Glasgow 同Edinburgh 坐火車上去要兩個幾鐘⋯⋯

Dundee環境幾好,但真係細左d
市區 但我係Aberdeen
有冇人知唔夠credit history係咪好難借到mortgage
感覺唔係返文職 做啲對人呀 執貨呀嗰啲好似細城市都係差唔多

利申: 係Aberdeen 話說我間超市又有幾個同事唔做了 所以應該揾返呢啲工都唔會太難
大城市多啲工比你選擇咁解

做咩唔做既?
超市工我未做過,感覺好多都太少時數.變咗做打兩份工先叫收支平衡或者儲多個錢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞