[你問我答] 蘇格蘭生活 - 5

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
有呀 佢有埋個approval to work 但係佢話真係要有NI number
你申請咗NI未 交咗兩星期都冇 唔知要等幾耐
我五月頭ONLINE APPLY咗. 再寄文件比佢. 而家等咗13 Weeks. 未再收到任何通知. 試過打去問, 未夠16weeks佢直情唔會答你野
呢頭冇Waitrose 一陣見完行下超市散下心
我見Glasgow 好多餐廳請人
岩岩返新工. 都係餐廳, 收工攰到仆街了
做餐廳係咪都係9-10鎊人工 我冇煮食經驗 應該做唔黎
WAITER咋. 咩人都請架啦
9蚊左右啦. 10蚊既話都幾難搵.
一個星期有得返幾多個鐘? 我琴日見咗份執房 睇上網review話好伏 不過雖然得最低工資 好似有好多鐘做
我都係四月尾寄嘢等咗13weeks未有回音
不過好彩間快餐店照請咗我
今次見ASDA就講到話可以請就即刻請 但唔知會唔會因為冇NI又請唔到
係咪適應哂口音啦?
有時唔慣架都
佢地有d發音係歪到我會覺得可以用錯誤嚟形容
我諗無NI係睇間公司計數出糧肯唔肯搞
不過依家我見都好多鋪頭貼街招話請人,努力搵吓都應該會有鋪頭請
係英國做嘢就一定要俾NI? 唔可以後補架咩
40+ 今日同事問完我 話: 嘩, 好辛苦架喎
我都話有啲後悔但我解釋. 我呢啲隻身黎英國. 無政府/屋企Support. 一定要多工作先儲到少少錢.

執房我就無做過.不過應該都可以幾體力化.而且有時限for每間房清潔. 請既話咪做住先囉, 唔做未必知自己鍾唔鍾意.
佢地好似可以幫你整個temporary 嘅number嚟用
我都係無NI照開緊工,照出咗兩個月糧
我之前有個蘇格蘭客同我講
do you have pen?
我扲咗枝筆比佢
佢話: no! a pen!
Me: yes! this is a pen!
根本佢指個垃圾桶, a pen! a pen!
原來佢地bin 係讀pen. 根住我就學識咗一個scot vocab啦
me too. 都好睇間公司HR做法. 有啲唔得就係唔得
廚房:put down a bitch please
我:?????
廚房staff: a bitch, bitch
我後尾領會到佢係講緊fish
又係生鬼, 死魚bitch
黎得蘇格蘭大家要預咗會遇到呢啲情況
我呢邊又未聽到咁癲 可能因為未返工
今日好大雨 大到今日見工嗰份工話Office水浸所以見唔到我
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞