[你問我答] 蘇格蘭生活 - 5

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
冇工作係抵級架
你地知唔知道點拎到BRP
NI仲申請中 第14 week了
咁誇張
用佢之前新開個網上申請, 話16WEEK左右會有reply喎
咁佢一定唔會早比你,早幾日都唔會
正仆街黎!
快啲請哂香港人入去做,提升效率
個問題好似係話,因為好多資料唔可以攞番屋企做,但又唔係每個員工可以番office
Respect data privacy的國家,明白的
咁巴打揾到嘢做未 星期日要見超市 好緊張
返咗工兩個月了
見邊間超市呀?幾多個鐘contract
Sainsbury 得12個鐘 不過phone call嗰陣佢話有好多鐘可以做 希望見得成啦
但係聽電話真係好難聽 琴日有份工打黎話Turriff 我問咗佢3次 Toilet?實俾人恥笑
都係既, 可能間唔中留你OT做多1兩個鍾咁囉, 有仆街CALL SICK就你可能要做埋佢個shift咁樣囉.

如果無咁多特別野, 佢一定只比12個鐘你, 佢要控制成本. 所以我建議你當只有12個鐘算, 唔好信哂HR/Manager講既野.

不過做住再搵其他工作/轉多啲鍾數既約, 同埋儲工作經驗都幾重要.
見工果陣應該會叫你去果間鋪頭, 行入去間鋪後面啲細office度見
總之表現到你易相處,肯做,爽快,應該都成功機會大.
呢啲無計, listening係要靠慢慢同本地人接觸多啲, 慢慢build up個底
咁巴打你做啲咩 唔知呀 佢話可以去第間鋪做其他shift 睇下點啦
佢實係會咁講. 因為佢都唔想咁難請人同埋請咗啲人太容易走.
都會有咁既機會其他鋪要人既. 但講真, 你未必鍾意. 你可能返慣近你屋企果間. 突然叫第二日去幾Miles外果間野返. 一兩次可能你會ok, 仲覺得賺咗EXTRA HOURS, 但因為你要坐巴士去, 番工放工時間長咗. 成本高咗. 辛苦咗.

不過點都好, 做住先, 認真工作, 有表現先有資格同人要更好既contract. 但唔好比上司覺得你傻仔, 舞黎舞去, 唔識野.
報過 但完全冇回音 香港亦都未做過呢啲工 巴打係Edinburgh?
呢個post多數人都係edinburgh

總之有興趣既工就照報咗先. 緣份到了,工作自然找上門.
我黎緊轉果份工, 係我submit完application之後成個幾月先約做Interview. 連我自己都唔記得apply過
加油巴打 一齊努力
自創頹廢蘇式早餐,食完返工去
睇唔出係咩黎
Tunnock’s 朱古力 同 Tennent’s 啤酒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞