[你問我答] 蘇格蘭生活 - 5

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
沒落啦英撚
想知你地啲NI application係咪都係去Glasgow NINO Centre? 得一個Centre?
唔識講,可能未試過又多人wfh,又一下咁多人apply
利申,當年一星期就有
我當年係打電話就得
係唔係叫做job centre plus
我Edinburgh 都係寄去呢度
寄?而加咩玩法?
上網做’online application’
入完資料之後再自己print張 application form出嚟,再手寫咁填資料,然後印埋堆身份證明一齊寄過去NIÑO centre,完成成個application
又要online又要手寫,好痴線
成件事好低能 都唔明點解唔可以直接填再Upload文件 明明得兩行字仔要寫
黎左一排既大家會唔會覺得scotland悶?平時會有咩娛樂?
唔會吖
得閒去飲吓啡,睇書同畫吓畫都幾寫意
呢d嘢喺香港好難做到
暫時因為工作都辛苦, 仲要返6日.
收咗工都係返屋企hea就算

如果有Office工返4-5日, 仲要可以WFH既話, 應該會得閒就去啲cafe打下等, gir行個頭去飲杯咖啡上下網, yo吓啲女混返個蘇港結精品
六日每日返幾多個鐘 好chur喎ching
呢排蘇超開league
開始正式留意吓蘇超
住得近Gogie. 本來上場想入場睇hearts vs celtic
但原來要做season ticket holder先入得場 無得好似香港咁即場買單場飛
可能因為covid要限入場人數先要咁做. 希望未來有得入場睇下波啦`
我本身想睇the royal edinburgh military tattoo
今年都取消咗要等下年
我以前都番6日,最chur試過14日都唔放假
但我以前打餐廳工,包食,都儲到下錢
冇字幕架,除左係特別場
認真好想去戲院睇Old 但仲未有時間去
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞