[你問我答] 蘇格蘭生活 - 5

1001 回覆
12 Like 4 Dislike
一分錢一分貨

做乜搬屋
仲做緊.
工一定易搵過2021年第一同第二季. 都係果句, 肯做實有工返
retail sales無乜點留意. 但都識有香港人係蘇格蘭返緊retail sales.
如果你本身做開呢啲工種, 真係不妨黎搵工. 收入就唔會高架啦. 黎得英國都係求重刷
笑撚死
去lidl買咗盒蘇格蘭蛋
有隻蛋 隻蛋殼仲痴住啲雞毛
外國食物安全真係安心, 買蛋仲有雞毛, 證明係真蛋
愛丁堡有咩好食。仲有再北邊有咩玩?

我後日放大假想上去Scotland 玩
行山😂 去inverness/fort William hea吓。
北邊直上Highland, 靚到形容唔到
不過一定要渣車, 無車就join local tour
返工就黎頂唔順啲垃圾同事 係同一間store度報咗leader post 又唔知會唔會俾個機會我

我都開始明白點解我做緊間公司啲manager/supervisor好多都唔係本地人
本地啲工作態度普遍都唔係幾好 唔係想Judge佢地, 純粹論事, 因為多少係個大環境令佢地做野係咁樣. e.g. 本地人仲可以住屋企,食屋企, 山窮水盡都有public funds食. 有親戚可以

而我呢啲.或者同好多單人過黎既手足一樣, 唔勤力做野真係唔撚掂. 可以既話我都想好似本地人咁hea下hea下9 fing fing就一日
NI真係麻撚煩 已經成18weeks 呢幾日放工打去等個幾鐘等到佢收工都無人聽
我早兩個禮拜啱啱過第16weeks收到信
有NI之後洗唔洗自己再通知僱主
今年夏天特別熱
呢幾日都涼返,又冇得keep住輕裝出街了
我都係覺得仲係好熱,除時今年冬天會特別凍
睇你出沒時間係幾時
我晨早要起身番工就一定凍.
去到放工時間兩三點就熱到hihi.
anyway 去到冬天就永世都咁凍
練幾耐先聽得明佢哋講嘢 我都鍾意Scotland但係accent同埋佢哋啲slang真係搞唔掂
你google search west end student accommodation咪得
我黎咗就黎1年
好多時都仲係聽唔明, 如果Local講得快同slang.
如果有個friend既local, 又肯教你咩音代表咩字 e.g. pen = bin 咁應該可以學得快啲

起碼住返5,6,7年啦我諗 唔好急, 黎到英國呢啲野真係唔好急. 亦急唔黎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞