英國學車+考牌討論

653 回覆
57 Like 2 Dislike
我考牌前都係咁睇youtube d 英國學車片。
佢地開車前要睇六點,左鏡右鏡中鏡左盲點右盲點同後面。
唔掛得d 人話呢個step 係first thing you need to forgot after your driving test.

Agger
真心好煩,臨開車仲要睇多次盲點

都唔係淨係煩嘅問題,係好似下面呢條片所講 呢啲習慣做到變咗慣性動作其實好危險
https://youtu.be/nhQPBSa2w9k

我覺得佢話feed the wheel危險係因為佢錯手勢
如果咁啱交叉手嗰陣突然間要counter steer其實仲危險
同埋我見好多出名嘅車評人都係用feed the wheel 落track另計
你地係邊道揾師傅?
揾親都要等大半年以上

aa啦 緊有一個喺左近
你地係邊道揾師傅?
揾親都要等大半年以上

朋友介紹,上網?有無問過AA
我考牌前都係咁睇youtube d 英國學車片。
佢地開車前要睇六點,左鏡右鏡中鏡左盲點右盲點同後面。
唔掛得d 人話呢個step 係first thing you need to forgot after your driving test.

Agger
真心好煩,臨開車仲要睇多次盲點

都唔係淨係煩嘅問題,係好似下面呢條片所講 呢啲習慣做到變咗慣性動作其實好危險
https://youtu.be/nhQPBSa2w9k

我覺得佢話feed the wheel危險係因為佢錯手勢
如果咁啱交叉手嗰陣突然間要counter steer其實仲危險
同埋我見好多出名嘅車評人都係用feed the wheel 落track另計

其實我大概明佢講乜 有時要過急彎嗰陣push pull method會好慢仲危險
我依家都係用push pull method,但要過急彎嗰陣就用返傳統方法
你地係邊道揾師傅?
揾親都要等大半年以上

上reddit/studentroom問吓?
你地係邊道揾師傅?
揾親都要等大半年以上

我係我個細town問左七八個個個都full
應該等下年上大學先算
好想揸車
你地係邊道揾師傅?
揾親都要等大半年以上

應該等下年上大學先算
好想揸車

之前仲得閒得濟考左筆試
希望唔好到期,唔想再考過
你地係邊道揾師傅?
揾親都要等大半年以上

應該等下年上大學先算
好想揸車

邊到?睇下有無巴打有介紹?
約咗星期日玩 passplus 收我 £80 有無伏
約咗星期日玩 passplus 收我 £80 有無伏

點解會咁平? 我check咗依家公價係100~150喎
大家學車用咩車?
利申: Vauxhall Corsa VXR Turbo 都幾好飛
發夢上Dual Carriageway 過90mph

啲fd話我個instructor 傻嘅用跑車做 learner car

我嗰時揸2013嘅clio
反而想問有無乜地方20歲租到車
仲要得半年牌
睇過enterprise carclub 有 19-21 租車但要1年牌

半年真係無啦 起碼都要1年

無辦法,唯有上下pass plus 過下手癮

巴打有冇諗住買返架二手車,上網睇到有啲真係好平,計埋insurance可能都差唔多
不過行到幾多miles又係另一回事

有呀,但我7月畢業就翻香港
計過太貴唔抵玩個半月要成千五鎊
有啲rental company 係 for 18-21 但上網睇話好 dodgy 同係London 我係East Midland

Car club最好呢個情況
英國好鐘意用roundabout
係咪慳錢唔整紅綠燈
係咪慳錢唔整紅綠燈

已經寫咗 roundabout有效率過紅綠燈 因為車嘅流量唔會停
係咪慳錢唔整紅綠燈

已經寫咗 roundabout有效率過紅綠燈 因為車嘅流量唔會停

我當年無學車啊
一堂幾錢? 35 GBP ?
係咪慳錢唔整紅綠燈

我當年無學車啊

睇我個google docs啦 23鎊一個鐘
係咪慳錢唔整紅綠燈

我當年無學車啊

睇我個google docs啦 23鎊一個鐘

£20
啱啱上官網報路試,見到最快聽日有得考,有啲心郁,但係我只係學左23個鐘,唔知風險大唔大
不過我又見到樓上有人學左24個鐘就1 take 過
啱啱上官網報路試,見到最快聽日有得考,有啲心郁,但係我只係學左23個鐘,唔知風險大唔大

學夠3、40個鐘師傅會同你講你考得未 唔好搏大霧亂報搞到嘥錢 又打擊自信

學夠3、40個鐘師傅會同你講你考得未 唔好搏大霧亂報搞到嘥錢 又打擊自信

我果陣學左33個鐘先考
學咗20個鐘

慳嗰少少pass唔到就柒咗
反而想問有無乜地方20歲租到車
仲要得半年牌
睇過enterprise carclub 有 19-21 租車但要1年牌

半年真係無啦 起碼都要1年

無辦法,唯有上下pass plus 過下手癮

巴打有冇諗住買返架二手車,上網睇到有啲真係好平,計埋insurance可能都差唔多
不過行到幾多miles又係另一回事

有呀,但我7月畢業就翻香港
計過太貴唔抵玩個半月要成千五鎊
有啲rental company 係 for 18-21 但上網睇話好 dodgy 同係London 我係East Midland

Car club最好呢個情況

無1年牌

得嘅,我24個鐘就pass,但有幸運成份,問翻instructor覺得你得未
我15個鐘左右就學晒之後係一路行test route 記路

慳嗰少少pass唔到就柒咗

Agger 都係問instructor睇下你適唔適合考
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞