英國學車+考牌討論

653 回覆
57 Like 2 Dislike
睇完google drive篇野
巴打好有心機好詳細

香港好多野都要改善同進步,好多野根本過哂時,又嚴重缺乏監管

英國個考牌制度好完善,巴打有冇覺得有d位多餘左或者over左?例如某種考試唔需要考咁。

另外最大既重點想問下巴打,排期時間
一般排幾耐?衰左可唔可以即刻再排,又要等幾耐?

考私家車pass左筆試,考電單車時唔洗再考?

英國又有幾多種車牌?貨車的士果d洗唔洗夠牌齡先考得?

好多野想了解下thanks巴打

英國好奇怪,唔似香港有棍van 考
得私家車
咁嚟緊grad 想租架passenger van 9座
睇咗法例
原來唔洗考B1牌 (Van 仔牌)
只要係nom commercial or unpaid 就B牌都揸得
但要21歲以上 or 牌夠2年定1年
我兩樣都無,最後租咗Grand C4 Picasso

係,私家車牌已經包咗3500kg以下嘅van仔
但我見唔到有年齡同牌齡限制喎

明明好似香港咁揸得3.5,但翻到香港又得1牌無2牌好奇怪
btw 仲未換香港牌,有無心得?
如果有巴打要本考theory ge AA書我有
利申: 2016ver
巴打好有心機好詳細

英國個考牌制度好完善,巴打有冇覺得有d位多餘左或者over左?例如某種考試唔需要考咁。

得私家車
睇咗法例
只要係nom commercial or unpaid 就B牌都揸得

帶齊文件,佢揸得好正
嗰陣我行咗幾轉先換到
巴打好有心機好詳細

得私家車
睇咗法例

帶齊文件,佢揸得好正
嗰陣我行咗幾轉先換到

咩文件?聽講要證明係英國住?passport 加 學生證 夠唔夠做?
如果有巴打要本考theory ge AA書我有
利申: 2016ver

利申: East Midlands撚
喺英國學車得一個缺點 就係返到嚟拎唔到1,2牌
淨係得1
敢問絲打考棍定自

淨係得1
敢問絲打考棍定自

d考1a仲聲大大嘅男人出嚟睇下自己有幾無用
巴打好有心機好詳細

得私家車
睇咗法例

帶齊文件,佢揸得好正
嗰陣我行咗幾轉先換到

咩文件?聽講要證明係英國住?passport 加 學生證 夠唔夠做?

唔夠,要有學校嘅report證明你喺考試期間你喺英國住咗6個月或以上。例如你係3月考嘅,咁你要帶齊1月至6月嘅學校report etc
同埋記得帶埋你張paper license,淨係得張卡係會唔批的

sorry我BC 好耐冇返過香港我都未換 不過我估換咗都唔會喺香港揸車

之前都有開post 講過
小心其他學神!我最後一個灣差啲俾前面個learner 搞到fail
其他人基本會讓你,你learner 突然會發溫
同埋 don't risk 一定要睇清楚先出路口

係...一心急就肥硬,千祈千祈切記切記唔好心急
之前成日比師傅鬧我心急所以我考嗰日都係咁提自己唔好心急
你慢啲最多undue hesitation多個minor但心急就會肥
淨係得1
敢問絲打考棍定自

見到本書仔
我有認真睇過,本來想買車,但保險太貴不了

sorry我BC 好耐冇返過香港我都未換 不過我估換咗都唔會喺香港揸車

之前都有開post 講過
小心其他學神!我最後一個灣差啲俾前面個learner 搞到fail
其他人基本會讓你,你learner 突然會發溫
同埋 don't risk 一定要睇清楚先出路口

係...一心急就肥硬,千祈千祈切記切記唔好心急
之前成日比師傅鬧我心急所以我考嗰日都係咁提自己唔好心急
你慢啲最多undue hesitation多個minor但心急就會肥

我最後都3個minor 係 parallel parking
我個instructor 成日話我揸得太慢係咁叫:chop chop gas gas
is it your gas or my gas
speed
搞到好習慣起整,考試好驚超速
[/quote]
我最後都3個minor 係 parallel parking
我個instructor 成日話我揸得太慢係咁叫:chop chop gas gas
is it your gas or my gas
speed
搞到好習慣超速,考試好驚超速[/quote]
巴打好有心機好詳細

得私家車
睇咗法例

帶齊文件,佢揸得好正
嗰陣我行咗幾轉先換到

唔夠,要有學校嘅report證明你喺考試期間你喺英國住咗6個月或以上。例如你係3月考嘅,咁你要帶齊1月至6月嘅學校report etc
同埋記得帶埋你張paper license,淨係得張卡係會唔批的

學校report as in transcript?
paper niceness 係pass 果張定tick minor 果張
洗唔洗theory test pass certificate
thankyou
考左3次棍都未pass留名

book 咗下次未?咩城市?

3次都係Banbury
下次應該係london考
但係10月尾theory過期
其實A同M 最多可以行幾多

成日都行到超晒咁又好彩冇事 冇相機冇比人捉 最仆街係比個黑盒(平保險)成日email警告我再超就罰錢

利申: 國際牌玩家
有冇手足有資料教下點樣香港牌換英國牌

需要咩文件,去邊搞,咩手續

成日都行到超晒咁又好彩冇事 冇相機冇比人捉 最仆街係比個黑盒(平保險)成日email警告我再超就罰錢

睇google drive 有講
其實係睇single / dual carriageway (單/雙線)
single 60mph
dual 70 mph

3次都係Banbury

咁快?London 唔係應該仲難?我係town 仔考
3次都係Banbury

banbury pass rate 54%算幾高喎 你係咩原因而pass唔到

3次都係Banbury

可以check 到邊個center pass rate 高啲
https://www.gov.uk/government/statistical-data-sets/car-driving-test-data-by-test-centre

其實係睇single / dual carriageway (單/雙線)
dual 70 mph

Single carriageway都可以有雙線
喺我篇嘢裡面已經解釋咗分別

Single carriageway=冇分隔嘅雙向行車道,限速60mph (96km/h)。多數係郊外先有。
Dual Carriageway=有分隔(欄杆、草叢等等)嘅雙向行車道,限速70mph (112km/h)。同motorway唔同在於佢冇hard shoulder(即係路肩=一條多出嚟嘅行車線比緊急車過或者壞車入去停低),得layby(壞車停車位),但有時連layby都冇。另外未考到牌係唔可以上motorway嘅。

dual 70 mph

Single carriageway都可以有雙線
喺我篇嘢裡面已經解釋咗分別

Single carriageway=冇分隔嘅雙向行車道,限速60mph (96km/h)。多數係郊外先有。
Dual Carriageway=有分隔(欄杆、草叢等等)嘅雙向行車道,限速70mph (112km/h)。同motorway唔同在於佢冇hard shoulder(即係路肩=一條多出嚟嘅行車線比緊急車過或者壞車入去停低),得layby(壞車停車位),但有時連layby都冇。另外未考到牌係唔可以上motorway嘅。

我成日淨係用雙線雙程同雙線單程嚟分
btw 啲country lane natioanl speed limit 夜晚真心恐怖,又快又黑又窄
巴打好有心機好詳細

得私家車
睇咗法例

帶齊文件,佢揸得好正
嗰陣我行咗幾轉先換到

咁如果我六月尾考車七月尾grad咪冇得轉牌?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞