國泰研新系統 僅一名機師駕駛長途機

274 回覆
31 Like 174 Dislike
其實真係無問題

只不過諗下有啲issue,regulation,security risk要點解決/compromise姐
起飛降落2人駕駛
飛行途中1個mon住 1個休息
用電腦監察當值機師狀態 / 叫個空姐幫手含
當值機師出事 / 有突發就叫醒另一個返嚟頂
肚痛要屙屎咁點?
叫飛雞入去抖住飛機師支桿
出多兩轉火 咩問題都解決
有啲嘢係人類做唔到
例如:光速飛行 太空漫遊
啲人見到國泰就先入為主 (明明個事實就唔係國泰主導同話事)
又 assume 真係會無咁安全

大佬呀 武肺間間airline都撈唔掂
政府無限派錢畀你咩
公司用科技自救都俾人屌

又唔知唔信空難係人為多過 system導致
咁啲副機師點先可以坐正
定一出學堂就做正機師
有咩事邊個負責睇書仔
一個人頂壓力大到仆街啦
IT狗 可能係係高空
比機司玩NTR...
毒x係邊都改唔到毒性
我諗短程點都減唔到
最少都一正一副

反而係長程機減人手姐
搞得掂,多啲時間囉
aviate, navigate, communicate
訓練出嚟要識咁做,個牌唔係廢嘅,係驚一個人出事,個 backup 唔夠可靠
依家啲電腦夠快計到點飛,仲上埋網隨時地面控制,如果法規批准一定試過得先用,不過唔知幾多年後
反而車自動駕駛先危險
道德上完全唔可行
本身機師挽救隻機都係救緊自己,如果畀地面控制,有事死嗰個又唔係佢,會唔會盡力諗計解決?
以前夠要多個engineer係機上面
無左搞唔惦
宜家呢?
時代同科技會進步
去到2050都 仲話要三個機師
同話銀行一定要打簿有乜分別
最好一程機有十個機師
萬一四個同時暈左都仲有六個
有Concorde既速度都好夠啦
大把情況唔係當事人自救架啦
無人駕駛列車:下?
"please reboot"
等睇機師食晒啲系統攬炒
火車有咩故障停低就得,飛機要諗點降落
咁你有冇睇清楚九成既意外都係人為造成
電腦比人更可靠
咁即係唔係咩道德問題啦
科捾問題姐
咁如果科技做到呢?
又spin返去道德?
根本係啲機師怕比人淘汱/ avgeek要吹奏佢地崇拜既機師
有咩科技問題?
火車有故障停低就安全
飛機有故障,無得停低,如果要交畀地面遙控,會唔會擔心佢有事不關己嘅心態?就算佢真係好盡力,但都可能未必得同真係有個機師坐機頭出足十成力挽救
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞