國泰研新系統 僅一名機師駕駛長途機

274 回覆
31 Like 174 Dislike
長途機唔係不嬲三個機長?一個正,兩個副?
通常呢D 野理論上可行
而實行上黎都大致上無乜問題
直到有一日天時地利人和合埋,賴一鑊大野,D人就會回歸番最原始而有效的方式
班打飛機師接受唔到自己被淘汰
咪話兩個機師囉
不如餐飲改埋自助形式,再加幾部自動販賣機,連空中侍應都可以慳返。
之前有連登仔講過,以前d人倫敦返黎香港,會去莫斯科轉機
成team炒撚哂 搵Vendor整/買人地套software 姐 勁在邊? anyway你比錢
早幾日聯合航空訂咗批超音速飛機
未普及
一個用嚟孭鑊用。無機司就公司食晒啲責任
接近音速(Transonic)飛既時候
超過某個速度(Critical Mach Number)阻力會大增
所以飛機既巡航速度唔會超過呢個速度

即係如果飛機既Critical Mach Number係0.85
0.85mach飛用既油同0.9mach唔係多左少少咁簡單
所以唔止係航空公司唔肯咁簡單, 你都唔會肯
當你飛機單程8個鐘, 加多5%速度, 機程快左20分鐘都冇
但你唔會肯為呢20分鐘比多20-30%錢買呢張機票
因為平
特別個陣俄羅斯民航業啱啱先興起
好似俄羅斯公司減價搶生意
911之後所有飛機都要裝駕駛艙門鎖系統。出面入完password 都照可以比駕駛艙入面嘅人deny access
germanwings 之後大部分航空公司唔比一個人獨留駕駛艙
而且個陣飛機性能冇咁好
冇乜直航機
一係俄羅斯轉 一係波斯灣國家
但依家個個都直航英國啦
有冇乘客玩過模擬飛行GO?
你應該睇唔出中心思想
身體就好誠實既
你敢坐我係信你囉
以前星航機師會「暗中」開快D嫁 之後星航屌D油太貴
之前我見到啲大陸人特登笑話台灣嘅航空安全 因為以前華航 仲係咁吹走自己 但佢哋永遠都唔會提長榮起航空公司安全榜同國泰同等 同埋國航機師起紐約起降講英文1999 仲有差啲喺撞落天壇大佛 有咩咁好吹奏
同埋發生過呢次事件 民航組織嗰邊會唔會咁容易批准呢套系統
我老母話十幾年前嘅美國內陸機 已經有但真係好短程 你話香港去台灣越南都仲合理啲 去日本本周距離已經太遠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞