國泰研新系統 僅一名機師駕駛長途機

274 回覆
31 Like 174 Dislike
無可能嘅事,遲早發生空難
研究啫,CAD批先算啦,腥簡政府咁撚落後
機上面無左個engineer 無可能
遲早 發生空難
不如研究下飛機飛快啲好過
幾十年速度冇進步過咁
尿片
前年先炒左兩單737MAX 因為寫錯攻角系統
學瞬間轉移啦
仲搭飛機
好耐以前已經有
但炒過機再加上成本高就收左檔
呢樣都係AI既道德問題
但應該可以program入去
再研究下啦
先唔好屌公司先.
留名到時香港人揀航空公司果時
有幾平就揀到幾平
根本唔CARE佢係兩個機師定四個機師
如果冇人揀佢會生存到?
呢D需求咪又係一班CHEAP精客做出黎
咪就係出事時,又要救機,又要 check 野,好多時好似早期咁有飛航工程師跟機提點分擔下會好好多
真!讀咁多書就係為左識做呢一下動作!

變通呢家野,電腦永遠做唔到
AI 唔會有cognitive thinking, 起碼而家冇
AI 做motor function 或者考reaction嘅tasks
一定叻過人
揸車哩啲唔洗用大腦或者用motor skill嘅tasks
AI咪叻
但講到planning, problems solving, decisions making
AI 就 0分
唔係人定AI 揸機好啲嘅問題
而係AI 根本唔適合做哩啲complex tasks
多個隊長/三條 做relief PIC
我真係認識飛機好少

想知控制飛機有咩problem solving 電腦做唔到?
我唔敢坐呀得一條友揸飛機容乜易有情緒波動成架機炒
控制飛機算係飛機師最low level 嘅task
唔洗AI, hard coded 嘅autopilot system 都做到
但除咗 handling, pilots 仲有好多嘢做
例如ATC 嘅 complex instructions, non standard 嘅 phrases,唔同國家ATC 嘅accent, AI 嘅NLP 都唔係100% process到
get 錯少少可以發生好大意外
仲有problems diagnosis , AI 一定要靠sensors 睇世界,但當sensors 或者probes unreliable, AI 點運作?
AI 係靠big data training 去optimize 啲neurons, 但如果有incident 發生係training data 之外,例如multiple failures, AI 就handle 唔到,但human 可以gather info, 用cognitive thinking 去solve
sensor係既 有突發野可能係人先detect到
但點解仲需要同ATC 用語言溝通?
語言係最快,一來一回唔洗十秒
其實飛機已經有樣叫 CPDLC 嘅溝通工具
可以用文字,但通常都唔適合係機場附近嘅繁忙空域用,因為打字太慢,同揸緊飛機邊度有手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞