國泰研新系統 僅一名機師駕駛長途機

274 回覆
31 Like 174 Dislike
其實係
冇Crosscheck
冇Discussion
如果個機師做錯一個決定分分鐘
連登個個電腦專家
你隔離有人
邊有咁易
見你唔對路即刻Call人入黎禁撚住你啦

Control位就睇下你同隔離個個邊個大力啲
但Airbus好似係兩邊除2,即係一邊向左,一邊向右,咁架機就保持直飛
武肺起碼玩到2022, 到時2025又cut 機師
班captain玩撚完
法國航空447號班機表示我就係巡航高度個皮托管結冰失靈整死哂全機人
係咪怕mayday拍到冇嘢拍
唔明點解咁多人屌
呢個 system 要過
起碼要有 airbus or Boeing support
然後又有一大堆 standard 要過 (eg ICAO FAA)

如果係批應該有晒 protocol 點 handle 9成9嘅case
用人命debug好閒姐
有單個機師帶個仔入Cockpit玩
玩到Autopilot disconnect左都唔知
最後仲炒埋
呢單先最無辜
炒少啲油好過啦
如果ok 即係boeing 同airbus 支持,你慌死其他航空公司唔緊
唔差在
不如全自動啦
個機師有料到
估到個valve 有嘢塞
絕對唔係好彩
airbus 同 boeing 啲系統都整死過唔少人
到時坐飛機真係驚
仲要少左兩個機師係機上
有突發野少左兩個幫手
遲啲跌兩架落嚟直頭唔使慳,直接賣盤都得
如果有嚴重事
1. 緊急 0 response time, 多個少經驗嘅副機師都唔會幫到啲乜
2. 有足夠時間, 可以叫醒另一個 experienced 正機師

我就咁諗 最緊要都係點 handle 唯一一個機師猝死點算
咁最 straightforward 嘅做法係個機師要 keep 住做 health check , 例如每幾分鐘撳乜啲掣
或者揸住 control

利申: 9up。唔識飛機嘢。唔知副機師平時有咩做
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞