國泰研新系統 僅一名機師駕駛長途機

274 回覆
31 Like 174 Dislike
Google Germanwings 9525
國泰有其他公司一定跟,到時國泰係最起頭相對最安全
個機師突然瘁死點算?
Germanwing
跟住就會話你搭得飛機預撚死架啦
Eva dummy system
一個得既話理論上零個都得
啲電腦會壞架
作為空中浩劫fans睇哂廿季
Cut淨1個機師一定會仆街
炒飛機最多宗數係因為駕駛失誤
仲cut多個負責cross checking嘅人
平時一個負責揸飛機一個負責mon儀器(例如一個機師揸飛機降落 另一個就mon住速度同高度 一路揸真係好難一路mon咁多儀器 一個唔小心就冇留意高度就飛太低撞山)
而且飛機出現問題一個負責控制飛機一個睇指示負責解決問題 冇人可以肯定飛機系統永遠唔出問題
邊間航空公司引入就永遠唔坐
竟然唔係最鍾意諗縮數嘅美國佬推先
一到有危機時,充份顯示出三個機師先夠數

去廁所既話
可能可以捱到第二個機師返黎會知咩事

但長途機巡航個陣得一個機師
有心自殺真係易過借火

但其實有心攪炒
兩個人係cockpit搵野扑暈另一個
再即刻禁低個機頭垂直咁下降已經完
唔想死係堆it狗上面
其實呢個以經係一個趨勢嚟,唔明上面D人有咩好屌
如果空難係咪都死,所以無機師都得,深表哀悼
先唔理個系統得唔得 但一個人操作起上嚟 又要占前故後 分分鐘唔夠時間做出判斷 而出意外

如果一個機師 另一個休息 個機師情緒又有問題 真係成架機撞落山都可能發生
篇文應該係想講巡航個陣變一個
另一個就休息
Takeoff landing應該都係兩個
但有咩emergency野就
與此同時,boeing都好似想玩單機頭佬
https://www.youtube.com/watch?v=uxgxfzBFWCA
MH370機長表示多謝國泰令之後想自殺攬炒容易咁多
唔會大增
想自殺臨 land 熄左個 engine,係咁推/拉/轉個 control,一定炒
根本一個或者兩個其實冇分別
icao俾唔俾先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞