國泰研新系統 僅一名機師駕駛長途機

274 回覆
31 Like 174 Dislike
短程機冇乜所謂 但長途機點搞
當然知道通常人為居多 問題係係咪應該利用套系統再減少機師要做嘅嘢 減少人為出錯 然後減人工 但至少升降有兩個人mon住 喺所謂危險10分鐘 即係起飛同降落
至少而家嘅無人駕駛列車冇乜係高鐵 主要係以地鐵為主
你少左最重要嗰粒字
個問題係如果佢一個機師想自殺點搞 如果佢改一個人 係咪會有相應嘅配套避免德國之翼空難再次發生
咪德國之翼撞落阿爾卑斯山
我覺得911同德國之翼兩件事係有張力
屌係喎,已經唔記得想講高定低
係歐洲住坐過平過坐巴士
Tesla都一直推緊自動駕駛啦
遲早都會延展到去飛機架啦 成班大驚小怪咁
佢地崇拜既機師會無左份工
駕駛系統咁重要既野唔係飛機廠整出黎信唔信得過
因航比意見 airbus 啫我估

不嬲因航都係2大公司大客
777 一行十個位都係因航要求
係唔知點解遲左廿年先真係推
airbus 試過二次 ADRIU 搞到爭啲炒

好彩喺澳洲航空

Airbus 呢啲電腦決定優先

仲要少一個機師出事搞唔搞得掂
ADIRU
ADI Airspeed attitude

Disagree /unreliable 一條友點樣check 3個Reference

ADIRU /MCAS 冇出事嗰陣都唔知原來會收錯data
睇咗最新第21季未
點樣屌國泰都好 始終國泰係安全行先

flight plan基本上避開曬爭議領空
睇咗頭幾集 睇到美國軍機俾另一架飛機尾流扯甩引擎個集
佢地成班標題黨內文都未睇就屌左先
人地都話目標係2025年開始試 講到好似幾個月後就開始用咁
話哂咁大間公司 安全性方面一定試過哂先敢推出黎用既
以前飛機意外多數係機師問題
但而家大部份都係維修出事,因為輔助系統進化曬

其實現今技術上,唔好話一個,full automated都做到。
其實比機師咁多錢都係insurance 比係出事果一刻機師有機會救到部機

當然如果呢行真係變左做一人cockpit,成個行業立即縮減左50%,pilot真係冇運行。

利申 以前整飛機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞