國泰研新系統 僅一名機師駕駛長途機

274 回覆
31 Like 174 Dislike
在航空安全上絕不妥協
但會"完善"安全標準底線
機師遲早完全被淘汰
唔驚germanwings 9525事件重演?
On9因航
又要輸錢
報告話,問題源頭係印尼泗水機場的石油儲存槽,咁多機係果到加油,但只係第佢一架機有問題?

經過英國工程師與勞斯萊斯引擎部門調查後,香港民航處發表最終調查報告。
指出事件的主要起因源於航機在印尼加油時所採用之航空油管曾經受到鹽水污染。在事故前幾天印尼泗水機場的石油儲存槽與油管正在進行整修,沒有完善的施工,以及距離海洋過近,讓鹽水污染了油管。鹽水更令油管塌陷並造成加油車油濾中用於吸水的高吸水性高分子(Superabsorbent polymer)球狀顆粒被釋出,高吸水性高分子的極細小粉末污染航機的燃油系統,並造成供油閥卡住而失效,導致航機在飛行時引擎出現不正常的震動及失去控制。
空姐小咗選擇
窮撚到豬西咁仲學人泵錢搞科研人就不停炒
好快有allah akuba
飛機安全可控可防
標題撚真係好煩
明明airbus 主導嘅project 搵航空公司參與
變左國泰開發

咁同東方日日話bioNtech 係中德開發有咩分別
引入得就間間都變單人啦
到時你可以唔坐飛機
點takeoof landing變返兩個
起飛完跳傘走定坐返去乘客位
短途機都係得2個
其中一個有事咪又係咁樣
應該係
如果真係引入 外國d閪廉航應該快過國泰
前排聽過佢地想引入企位
長遠發展,同電腦合作出錯率一定比同人合作
壞人航空

不過我諗國泰快運都會入企位
到時88蚊企過去日本
國泰同airbus傾掂數
國際民航組織批嘅話
airbus就會改指引
基本上其他有350/380嘅airline都會跟
Come on Tars
垃圾印尼佬
國泰航空特約呈獻 : Mayday season X
飛飛下電腦唔開心 :(
it狗終於有機會在高空屌空姐。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞