同男朋友一齊咗四年。。。。

530 回覆
97 Like 490 Dislike
邊個會愛人多過愛自己
唔好玩啦
見你有錢比佢洗 緊係唔搵工啦
捱下攞個本都唔撚肯
簡單講,就係唔夠愛你

佢覺得好辛苦
工都唔打真係等佢發達?
真係愛人都要付責任為另一半著想
如果講完都唔聽既話
只可以有幾多淨係靠炒股發達
我識既都係早過一段時間野有本先咁玩, 先廿歲人無父幹憑咩
辭職無錢食飯
分囉
係應該而家, 呢一分鐘, 就下定決心分手, 即刻whatsapp佢話分手, 話有左第二個

我真係好認真同你講, 24歲真係細路仔細路女, 如果你地有讀大學真係出來冇耐咋, 人既性格同人性呢D你地冇乜點見過, 所以你仲會有個理想覺得人係可以改變(實際上係改唔到)。

同埋最重要係你需要一個年齡大D既人去同你分享過來人既心態, 男女都係, 一到左2字頭3字頭, 就分左好多個階段, 24歲既你會覺得仲好後生, 岩岩先出來大把時間玩, 到時玩玩下到左26, 你身邊D朋友同學開始結婚, 生仔, 你果陣如果有個好既男朋友就話姐, 如果果個男仔仲有令你未想結婚既感覺, 或者唔夠好, 見唔到未來etc, 你到時諗既就會多樣野: 「而家分左手, 我搵多一年, 已經27歲, 拍多兩年都就來30」, 你係已經承受唔到再分多一次手, 到時如果下一個係worse than this one. 你都係冇得揀.

所以細細個成日聽果個故事:
有一天柏拉圖問老師蘇格拉底什麼是愛情,蘇格拉底叫他到麥田走一次,要不回頭地走,在途中要摘一棵最大最好的麥穗,但只可以摘一次。柏拉圖覺得很容易,充滿信心地出去,誰知過了半天他仍沒有回去。

最後,他垂頭喪氣出現在老師跟前訴說空手而回的原因:「很難得看見一株看似不錯的,卻不知是不是最好,不得已,因為只可以摘一次,只好放棄,再看看有沒有更好的,到發現已經走到盡頭時,才發覺手上一棵麥穗也沒有。

以前你會覺得係一個好簡單既故事, 但係當你身處其中既時候, 你手上果一棵麥穗就係你既人生, 果陣你就會覺得人生冇啦(that's why 我話「人生已完」)
冇嘅,我自己知就得
捱個本都唔撚肯
正職都未出黎返過就話做生意
樓豬咁都忍到
估計之後都係叫佢拎20萬出黎夾,佢就問你借
借完 中學同學 輸哂就話做生意係咁 有賺有蝕,再拎20萬出黎搞大佢

佢本都無,做乜生意炒乜股,以為模擬倉d錢會變真錢? 唔甘心得萬零蚊人工呢句真係垃圾,佢估佢係百年一遇既生意奇才?定好運到有人打本比佢做生意?

有呢種心態都死9成,仲要女朋友比錢佢洗,咩料 呢d真係廢青,過多幾年佢真係要搵工 你係老闆見佢6年無做過野你都唔會請佢啦,認真要同佢傾下。佢如果起哂槓就認真諗下值唔值得你哂時間落去
咩都唔識所以就下巴輕輕話咩都得
跟住樓主另一半又on99咩都唔識以為真係得
到真係要個陣一句「唔好意思,公司話原來唔得」,咁就收皮了
佢啲時間咁唔值錢 ,肯定可以比時間對你好架
問翻佢學咁耐投資,佢條梅菜值唔值得人投資時間落佢度先

個撚個都諗住發達
你明條友個logic嗰下好嘢
我完全get唔到佢個point喺邊 成個傻閪咁為駁而駁
無追post,唔知咩環境,你依家同佢一齊覺得辛苦左自己既咪短期分手,唔好理佢比空間佢證明自己,你養住佢都唔係幫緊佢,你都過返自己既生活,比起一刀切禁樣淡出你自己都好受d,起馬你唔會心靈上有禁多壓力
點解要扮女人
「工都唔打真係等佢發達?」
倖存者偏差, 如果樓主條仔真係發左達, 我地呢個post所有人收皮
但係睇下佢發達既機會有幾多%姐, 個人認為就係接近0
樓主可以當買期6合彩, 本金係自己人生, 贏左就人生贏家, 輸左乜都冇
係咯, 要食飯搭車家用, 就係唔駛返工, 咁神奇都有嘅
你不安都合理既
分手都合理既
不過佢發左達(雖然唔似會,就算會可能你會更加不安)就唔好後悔啦
越好既朋友越知錢銀唔應該有瓜葛
你兩個蠢人真係keep住一齊唔好放開大家
可唔可以用下腦
平時食妳, 夜晚扑妳. 幾咁爽.
後面我明
我係話你前面俾D壓力條仔
對於女仔來講, 浪費一日喺呢D男人身上都係冇必要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞