菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
但近年無乜,太大工程,反而係接digital back 接無反影job 多啲
-更正-

睇真啲佢嗰支50/1.8 最近對焦距離係0.6m唔係0.45m, 咁真係唔值咁貴
支35-135老實講真係冇乜人要
Fm都有考慮 想問清楚係咪 AI/AIS 同non AI鏡都用到
見到呢set都幾吸引 (黑色加分)
https://www.carousell.com.hk/p/nikon-fm-nikon-50mm-f1-8-series-e-1094677686/?t-id=uTQ4OVexeB_1622756083258&t-referrer_request_id=GERbKhzj1oOIWAbL
另外想問埋 pentax mx 推唔推薦
好似幾抵玩 但係唔熟 Kmount 有咩鏡頭
連套 basic 50mm鏡 咩價錢合理?
舊一代嘅KX KM K1000好啲
MX 細部不過啲零件可能會偷薄
佢地原裝50mm 鏡都有幾種
2, 1.7 光圈你諗住最多三四百
1.4 就七八百
成套連1.4 你諗住1500蚊左右都應該幾靚仔
另外
如果你係考慮緊 MX/KX/KM 同FT3 嘅話
都係FT3 有優勢啲 佢有金屬快門
$800支垃圾E鏡50 1.8唔抵買
一樣價錢起碼可以買到non-ai 50 1.4,好彩可以買到ai/ais 50 1.4
個seller 好似有支50/1.4 ais 賣緊700蚊
問下佢搭嗰支鏡買要幾錢囉
無記錯係可以用到non ai 要撥走個光圈連動桿
佢賣緊700蚊個支50/1.4 ais 佢condotion寫missing rubber ring
想下問大唔大問題
冇野啦 原來個rubber ring係成個光圈環冇咗
屌 缺件都賣700
rubber ring 係對焦環
我買左部 我見呢到都有人教點檢查d機
有冇d咩youtuber比較全面咁教點check? 新手想照住睇
https://youtu.be/T0_nbFdb2OI
求其youtube search都有
起香港燒菲林有咩地方靚想趁下次好天出街影下相
Cd 應該得返屯門間明洙有
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞