菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
rb67 除咗重 同埋依加炒貴咗次外
都無乜唔好
要考慮嘅係 會唔會怕買咗太重唔拎出去
會唔會同價位 有其他選擇更加岩你
啲膠咁多年 點都會有啲老化有啲黃 好似車嘅頭燈咁
用到就建議當無事就算
我都諗緊 我見佢可以玩好多唔多背先想買
買左3年
只拎過一次出街
都係嘅
佢換背有好多野玩
包括D人改嘅即影即有背
唯一考慮係價錢同重量
賣得, 升哂價
部fm2買過3部一係壞快門一係壞測光
想直接上leicam6 想問leica機易唔易壞
自問都錫住用 都成日壞機
我見幾好玩
係真係貴同重
你個3部FM2係邊買?
如果咁鍾意FM2 可以考吓比貴D買部mint
我自己有一部FM2N 係親戚以前全新買落, 少用, 去到依加我keep住
係所有野都無問題的

有關測光會老化, 測光算係電子野, 佢壞出面又就係少人會整得番
但測光呢樣野, 其實每一個brand 都會老化, 都有機會壞的
我想問吓FM2 快門會點壞? 我自己見過就有上唔到快門同埋機內部有因斷而令到按快門制無反應
考唔考慮point and shoot ?
有冇巴打影開proimage 100?
係咪影人好d 同埋比較淡色?
本身影開ultramax 400但越賣越貴
鐘意kodak 色但唔鐘意gold
color plus portra 都有用下咁
好天好中意用pro 400H 但無得買了
得返貨尾
膚色都還可以
覺得冇potra咁黃,飽和度高d
影囡囡就未必啱
但生活照都OK
唔該前幾日介紹我去曬相既Ching,D相出到黎效果幾好,想問下有無咩機係適合新手同埋可以邊度買,budget預1000到,唔該晒
唔好買傻瓜機, 一撳就影嘅機或者聲稱啱新手用嘅機

1000蚊應該勉強夠買一部
Minolta SRT /Nikomat FT2單反連鏡頭
查實點解傻瓜機係連登會變得咁十惡不赦?
唔出名嘅雙鏡咪又平又腰平
konicaflex都係千幾二千(好似)
可以換鏡又可以換背嘅
好多都已經炒貴哂

幾年前買M645 只係兩千幾三千就有 Surper / Pro
岩岩上日拍睇
【美品】Read Mamiya M645 Super AE Finder w/ Sekor C 80mm F2.8 N Lens - 即決価格 111,300円

【極美品】Mamiya 645 M645 Super MAMIYA-SEKOR MACRO C 80mm 1:4 N AE プリズムファインダー 電動グリップ フィルムロール マミヤ - 現在価格 70,000円, 入札件数 0

MAMIYA M645 SUPER 中判カメラ ボディ MAMIYA-SEKOR C 110mm 1:2.8 N レンズ - 現在価格 55,546円, 入札件数 2
無乜點睇
都係起哂價
Bronica 鏡有好多款

乜野有綠圈無綠圈, 唔太識
唔同鏡質素同價錢好似可以差好遠

ETRS 就好似鏡間快門
好處就係鏡間快門, 唔好處就無得玩其他鏡

S2 個D就重

其他就真係唔太識
睇你想要邊類型
單反 定 旁軸 定 point & shoot?
要唔要換鏡?
全手動 定係 電子機?
有冇測光?

1000蚊可以搵到部pentax sp (單反全機械)連鏡既
我第2部機都係用佢,貪佢m42 mount 鏡群大又唔算貴
m42鏡之後轉大部份機甚至數碼機都可以轉接返

買我就通常ebay/carousell/dcfever (因為買機械機所以冇咁驚)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞