菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
Hexagon

有冇師兄係到買過機? 見佢carousell評價幾好
想入手部yashica
福華街果檔d機好殘

但係上返新高登一樓果間鋪d機靚仔好多

上個禮拜去睇過
Yashica 好多電子垃圾,有暗病好難check
新手完全0接觸 覺得即影即有好有feel 可以貼係房
黎緊blackfriday想買部fuji
大家點睇
Thanks
Thanks
走啦屌你老母
即影即有唔係菲林呀傻閪
去隔離post
其實24 同27 個市場定位係咩??
如果只係幅數(24 27 36)既問題
咁用36正路會化算D??
In the future, “Fujicolor 100” and “Fujicolor SUPERIA PREMIUM 400” will be integrated into 36-shot products and will continue to be sold.
早就應該24格好戇鳩
唔該哂巴打 最後千6蚊買咗部FA配85/2鏡 唔知有無買貴 但部機都好新淨無花
想問下個鏡係AI唔係AIS 係唔係用唔到P mode? 定FA係都用到AI鏡影P mode
第一支就85/2 咁得意...
不過成set 野假設全work 1600蚊就唔貴
無論ai 定ais 都一樣用到P mode
因為無乜人放50 1.4 跟住search過下 85/2 都見啱影人像就打算試下
另外之前有啲舊鏡頭係屋企唔啱用想放 有無推薦邊間鋪頭會收?
乜鏡 睇下我地收唔收先啦
菲林機問答區 4
https://lih.kg/2778937
Konica Hexanon 28 3.5下話?
好平啫
業務用果陣話係唔使d廠影曬36張,快d有相睇
想請問最近買咗部FTb

見佢寫要1.3V電
我照用LR44 1.5V有冇問題?
冇所謂嘅...有分別不過唔會大
反正呢部機冇電都得
用測光app 或者記測光法仲好
電壓唔同會影響測光讀數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞