菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
我部機係裂像對焦+定焦鏡 唔知點樣較好個焦距
有時會影到成張相都矇晒
想請教各位,我想拎部FM2去整,有邊間舖可以介紹一下,謝謝🙏
有冇人用過Pentax me?
岩岩入手左一部 連50mm 鏡
買完先見到有me super 其實邊部性價比高?
同埋mx 又有咩分別
我會唔會買貴左 $18xx
個像唔裂咪中焦囉
1800 有啲貴喎
50mm 係咪f1.4 先
如果係1.7 / 1.8 / 2 嘅話 間舖直頭係黑店
M 系列全部唔推薦 你考慮下M 系列
真係f2
真常應該幾錢?
其實以下價錢都已經偏高...

更正
你考慮下K 系列
買完先search 到依間 唔知好唔好
諗住去實鋪睇下
你係咪未買
未買就考慮下其他機
係唔係一定要賓得
已經買左 佢推介左依部女上手個下見幾鍾意就買左
諗返起覺得係偏貴同埋依個價有其他更好選擇
之前係日本買左部二手菲林 仲未曬唔知效果
但粒電好麻煩 香港冇得買amazon唔比運過黎
揾極街邊電池鋪文具鋪雜貨鋪都揾唔到
後尾要用到carousell仲要加埋百幾蚊

不過係我犯賤買埋啲舊機
乜電咁巴閉要成舊幾水
一般相機電池都可以用幾十蚊個adapter 解決
Fujifilm pro160ns 停產 代表Fujifilm 已經無任120彩色負片剩低
Fuji 都唔係想做菲林㗎啦
仲有Fuji instax嘅
冇跌野咪自己擰返實
塊反光鏡唔識彈番落黎,係咪應該要拎去整

想問有冇邊到推薦,大概會幾錢
咩機先 係咪電子機冇電咋
或者推左個反光鏡預升掣
Ricoh xr-f, 換左電都唔得已經試左,同埋部機都有著燈所以應該唔關電事,部機都冇預升掣呢個功能,我影上一張相個陣明顯聽到一d卡住既聲音
同系列唔同機嘅解決方法
xr-7 vs xr-f

I took off the bottom plate, looked around for something that looked like the pin mentioned earlier, and guessed right at which thing it was. I moved it so that the winder would move freely, and wound 4-5x, and the stuck mirror came back down. I moved the pin back and fired the camera a bunch of times; looks good.

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞