菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
支那人先用qq
我無用
你認錯人
常用彩色負片,寬容度over兩級under一級,邊有五級寬容度?(正片寬容度更低)
Holga 120又點文青法?
明明係hardcore 攝影人先會用
推pentax 67就黑店
咪屈啦
https://petapixel.com/2019/05/02/film-vs-digital-this-is-how-dynamic-range-compares/
希望你識英文
留意返
我上面係講負片
唔係指明彩色負片

fm2早期係蜂巢縱走快門,好似係第一部有4000分一快門的單鏡反光機。
可惜快門簾太薄,好容易壞。(同事嗰部試過)
咁幫襯佢買contax g,同fuji 果d 炒價傻瓜機應該無問題,
又有水位.
彩負呢

PORTRA_400 has enough over-exposure headroom to easily handle 4-5 stops over exposure.

https://adrianbacon.com/simple-photography-services/simple-film-lab/films/kodak-portra-400/
真係唔知
當年買holga去宇宙電子買
後期啲機去到1/12000
完美解決日光日白開大光圈影相嘅問題
又襟喎
你識唔識黑白沖印?
諗諗下又真係下下都可以高速快門大光圈
有啲機有1/12000

然後拍戲因應shutter angle同fps嘅限制
無得唔落ND

係咪咁?

我淨係見到黑白負片+10都有嘢岀
主觀就緊架啦,
玩開nikon o既人知我講乜.
不過你用1/4000 黎衡量一部機,咁哈蘇205 都係1/2000 都係垃圾啦
收唔收我皮我無所謂架,
我剩係想你呢裡炒價狗無啖好食就得
又唔錯得曬,啲over咗唔知幾多級嘅負片,射印機一樣打到相,不過灰晒無晒飽和度。
可惜灰曬

講到好似全世界都玩nikon咁
我個人又覺得over灰曬都好過under燶到無嘢睇

都好過under黑到見唔到樣掛
咁又未致於全世界,
起碼大半啦,
唔通玩炒價contax g 同 holga 呢d垃圾 咩
Ching個世界好細
講到Nikon無炒咁
定係炒起咗玩唔起?
定係俾器材限制咗技術?
都係果句,水新手買炒價垃圾機o既人o係呢度好易露底
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞