菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔該晒各位推介先,啱啱Google左Holga 120,不過真係麻麻哋啱自己心水。
唔罕有直接買靚仔咪得
咁都買咗啦
想問如果leica 7枚,Eltron type I/II 買邊個好?舊鏡同現代鏡

上網有比較ultron type II 同7枚,係邊位做得無咁好
另一方面,7枚造工可以用一世,似只會繼續升值
價錢差太多 決定唔到求意見
agger 係粒紅點太搶眼
唔計645(mamiya 645 機身ok,但 鏡好多離膠)
平價中幅入門單反66機,
應該得bronica 揀,2-3千機連鏡其他機根本做唔倒,
我覺得bronica 最有鑊氣就係機械果詐s2,s2a 有走焦.
比些少錢換海綿可解決
平價可以睇下fuji GS645S
又輕又有測光
係比較多小問題
傍軸黎講呢部都ok,
但換唔倒鏡頭,呢幾年又比人炒起左,2k零可能唔得.
係wo,呢部算冷門都比人炒貴哂
部35ti 快門間中都會達達聲 係咪無救?
入多卷試下
我上次影好似1個月前 上次影到24 無事
今日諗住影埋淨低果啲
影到第25 亦即係今日第一張
即刻拉唔到手柄過片
之後攞左去鋪睇 佢幫我重新入 幫我重新過到第25張
點知我以為無事 我影到第30張個過片手柄又卡住
有啲ef mount/ f mount 蔡鏡手足say個hi
部機邊度買同用咗幾耐?
用住電話既手動 MODE 學其實係咪都OK?
睇你用咩電話啦,如果Sony個M mode個人覺得ok
不過問題係始終電話又有太多限制,例如話電話多數係無得收肛圈,就算有都好,收肛圈都對景深無太多影響...
要學就正經買部平平地既機學啦,而家買架二手舊款單反/無反都係千零二千蚊
收到
SONY NEX5T 點睇
睇你budget啦,不過呢部都幾舊吓

我覺得單反舊都ok,但無反咁舊既話唔係太好
無反係呢十年以來進步太大,由一啲可換鏡頭dc仔變成而家隨手搵部都可以比單反更快既相機,但單反呢十年黎機能上都差唔多,只係sensor靚咗,唔講sensor既話,我攞部F5出黎對焦速度可以屌打大部分現時既nikon單反

所以你真係好少budget既話,我個人建議你可以平平地買部單反玩,壞咗或者第日換機都唔心痛
平平地想試下玩下鐘唔鐘意 先 舊D 都唔怕既單反 有冇推介
買左一個月咋
又係showa
果時乜都唔識咪走左去買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞