菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
新手想問有冇ching 試過喺日本二手相機店買機,想問下啲質素如何有冇伏?
ps: 意思係喺二手相機店網站買
想問各位想學攝影的知識應該要點入手, &我想買部菲林機, 大家有無好推介, so far 我淨係用過100 蚊個d 即棄相機黎影菲林only
試但執部可以手動較光圈同快門既玩住先 自己研究下個原理
本人未試過
不過係eBay 專門賣相機嘅賣家
試過三次有問題都有full refund
當然唔係啲鬼機 濕鳩傻瓜與配件咁
睇明曝光三角
呢個原理菲林數碼通用
之後downolad 個測光app
玩明白左就好似巴打咁講
買部可以手動嘅菲林相機
同埋一支35或者50mm 嘅鏡頭or both
二手相機網未試過
但ebay日本賣家就有
佢地好均真 有啲你未必望到既痕 都會寫明 仲會畫圖講
理解 光圈 快門 iso 先會好啲
曝光3角既話 睇下攝影界蕭生伍蛇學都ok
同意,學影相都係數碼機好,無反又好單反又好都得,影出黎立即知結果,我都係影好數碼先影菲林

一筒菲林36張,等你影晒攞去沖,沖完你都唔記得咗自己點影,而且幫你掃片個師傅都可以幫你補光
乜傻瓜機先
少部分值得整
大部分都係算數啦
係咪啲有紀念價值嘅機黎
如果唔係就算數啦
你去尖沙咀利時商場
坐𨋢去10樓10 室
個師傅一般都開
不過下晝兩三點會去食飯
我手上冇佢個電話 不過一般四五點去都會係度
唔該咁多位ching, 學生哥冇乜錢,宜家日日睇y 拍/二手鋪,想平平哋入部canon old f-1
ching sick ball
舊F1 買後期型好少少
即係過片桿有舊膠果啲
多謝ching 提醒
搭單問利時整唔整鏡?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞