菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
「以為有咩咁巴閉」就代表話無1/4000係垃圾?
有趣
你有無測光錶?
搵日好天落街測下先覆
好唔好?
咪係,玩nikon 菲林機就緊係手動,
唔通玩fm2 插d 鏡咩.
你都贊成,係唔係
係你講到無1/4000 就一定唔係旗艦機咋.
f3 定位係旗艦,當年共識黎,
咁你係要否認又話廢我就無你辦法
呢個時候又講測光哪,
無測光影唔倒相?
未有測光之前d 人點影相?
睇落都似啦,
你起佢底就知佢係d囉住菲林機想呃閪屌o既毒撚黎.
都係果句,唔洗認真,有時間咪撚下佢囉
一於當佢係已故含撚貓咁.
得閒撚下佢打發時間都係樂事黎
又有隻文青店狗又走入黎hardsell fm2
點解講講下影相去咗拍電影?
拍電影講嘅係Shutter angle同fps喎
唔係單單係1/4000喎
你一開頭話所有菲林時代鏡都要收一兩級影
唔係會化嘛
我攞個菲林時代鏡做例子收咗你皮
咁咪跟你轉口風囉
F3 鈦廉橫走快門,最高2000分一;fm2出名快門易壞
咁佢又無hardsell fm2,
不過我鼓勵新手 any機 but fm2.
可能打爛左某d 人飯碗掛
測光係攝影基本步驟喎
人眼測光都係測光喎

你以為我講嘅測光係靠機身測光?
似乎你係唔識人眼測光
哦原來係咁
早講嘛
上面講咁耐都講唔到個重點
以我玩nikon 理解,非ais,non ai 就係菲林年代手動鏡.
咁你鐘意咬文嚼字我無你辦法
得喇,知喇

下次小心啲,留下自己嘅陳述會唔會太主觀落咗前置
人哋唔知,見你on99咁寫菲林時代,要收你皮好易
唔係下下兜到架
係呀,我唔識架.
你覺得a mode 無用,我覺得有呀.
話時話,你之前叫d女qq 你,食倒未呀
又做乜撚野呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞