菲林機問答區 3 (集思廣益)

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
點會呢,我就唔信hexar/contax G 會精密過nikon 果d F100,F5,F6
不過你講呢兩部係出得少過NIKON ,而且比人炒起係是事實,
供求問題,單反產量高好多,Nikon F2又經典又堅固,兩三千蚊有交易。
單反所見即所得,又即刻睇到d散景,咪令你覺得好似影上來靚d有feel d
應該又係果d大光圈=靚d fd
大部分單反全開光圈測光,你收到16光圈一樣朦朧背景,除非你撳景深掣。
個次影到40+仲係到諗"做咩呢卷咁抵影"
有冇有質素保証既沖正片鋪頭推介?
脫左坑幾年呢排又入返,影左筒正片先知道彩6冇再沖E6
比彩圖麗 等佢交比人搞
啱啱係屋企搵到部asahi Pentax SV 未試過玩全機械機 想問下係唔係一定要跟埋個測光錶先得
同埋發覺過片會卡 應該要搵人清潔上返啲油 有無邊個師傅介紹
上年colorplus proimage都係三十零蚊買到
而家要五十幾 平既都加晒價

呢排去咗買啲雜牌分裝既kodak電影菲林黎影
含佢平少少又影到高iso啲
但d&s都係貴過c41
打錯字 自膠
測光表download 個測光app 就得
但點解無啦啦貴左咁多?
iOS有無邊個app推薦
呢個都夠做架喇 我都係呢個

其實計落價錢差唔多
KODAK PORTRA 400 $9x 一筒,普通沖scan 40
成本都$13x 一筒

Vision 3 around 4x-50 一筒,MT $68
埋單$118

其實我覺得電影菲林係玩法多啲之餘效果好啲
谷沖降沖,玩色溫filter
問過彩圖麗 彩6唔做之後而家佢哋都係交俾toni
彩6退休定移民
唔知 下次再問吓
唔知只係唔做slide定成間執
佢本身淨係做E6
年頭問過佢,c41係交俾行家做
Oh 我以為黑白佢哋都有
巨東獨大
以後沖E-6 含得撚
係,我去左彩圖麗沖,佢都話係交比toni
香港得返toni有大機沖E6
佢話係有其他地方有沖E6既,長沙灣禁,不過唔係用大機,始終質素都係差小小囉
以前仲有自捲正片玩
而家都冇晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞