台灣又停電

646 回覆
117 Like 14 Dislike
聖經所羅門王
你除左把口臭之外你仲識d咩
講廿年前除左個時係台灣出現政黨輪替,仲有因為啟用核電令到備用容量上升擺脫左要限電既情況,人地已經填左個氹

如果講歷史問題民進黨既記錄仲差
係馬英九執政個八年有幾年係無新既發電機組啟用,馬要將發電機組延役又起新既火力發電廠幫前任既規劃問題補救,民進黨仲笑馬執政個期備用容量低
提非核家園結果呢幾年D綠能發電比例
台灣加油
有冇咁撚廢呀
咁多先進國家唔奶 係要奶個次一等既國家
唔好乜都賴人啦
其實九澳電廠一直有發電
但開盡只夠澳門3成用電
平時只有1成係九澳供
個壇野之後話打算起新天然氣機組
想加返到5成定6成
仲有傳話搵港燈傾買電

搞到澳門停電壇野係搞笑嘅
珠海啲基建落後唔係海水倒灌但水浸浸左供電設備
個下跳掣珠對澳個供電瓦數係0
最後搞左半日比返電澳門自己都仲係黑晒
仲要佢未供返之前澳門自己供緊3成電比優先比醫院同住宅
珠海通返電供完澳門係叫邊畀對澳門啲單位同啲樓著晒燈唔好熄
但醫院同埋澳門望埋去除左邊邊個啲光污染都仲係黑到北韓咁

其實大陸好想供比香港
但香港啲機組同大亞灣多到賣返轉頭

台灣個問題係 本身火電係夠
但國民黨一直想用核電取代火電
即係所謂綠能 一直都冇計劃起新火電機組
一直搞啲水風光核
前面三個靠天一定唔穩定
最後個一個廠頂幾個火電廠
核四一直商轉唔到
加上之前簽落啲舊火電除役
慢慢咪走左入死胡同
仲要今年早左熱 又旱情
冇得飲水沖涼咪個個開冷氣
提早觸發左個問題咁解

我唔知台灣多唔多人掘礦
不過我諗唔多唔少有啲影響
18年公投通過左以核養綠
民進黨回應左民意未

民進黨假大空既能源政策迎合班用愛發電傻鳩
國民黨相對務實既能源政策最後因為政爭實行唔到
而家比你講到兩邊過錯相等,你覺得有道理咩
仲未計大量人民都低智力
台電一發現就直接Cut 電。
之前無電係因為職員做錯野
如果核電廠職員做錯野咪好大鑊
吓,強國咁撚強但自己整唔到晶片又俾人制裁,搞到要大批買台積電晶片你唔講

如果強國有台積電一半技術就唔洗買咁多,家下都唔會咁缺貨啦
核四早蔣經國就拍板,不過幾年後覺得未有咁大用電需求就停左,個陣未起咁滯,到左李登輝99年就決定上馬,到陳水扁又叫停,不過變左行政院 vs 立法院,最後立法院贏左繼續起,不過拖拖拉拉已經超支勁多,台電蝕唔少,再到馬英九俾綠營迫宮加埋311 又停左,台電都放棄轉為火力算。

如果唔係咁拖下拖下一早起左,仲有綠營成日屈台電隱藏供電呢到真係笑左,台灣唔夠電都唔係今日嘅事,咁到有得質疑。
意外無得咁計,咁有左核四台灣唔會全島停電啦,因為個餘額夠大可以保障到供電突然下降引發大跳制。
掘礦有幾嘥電?
係好撚食電,如果唔係點解四川成I禾掘礦集中地?因為四川水電多但賣唔到去廣州上海(中間啲省要過河濕腳,駁到去廣州個價仲貴過廣州自己起廠或者同CLP 買。),所以成班礦佬走去啲水電廠附近堀,直接同廠攞電唔經電網,咁樣去慳電費。
藏電我都唔知究竟係點撚樣吹到出黎
為左要迫台電唔起核四乜都做得出。
2021仲停電 灣灣
點解知又係好似中共央視又報過,因為唔上電網直接賣係犯法。不過山高皇帝遠管唔到,二來又係罰錢了事,水電廠計埋罰款俾礦池都平過同電網買。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞